Kapustnica je tradičná slovenská polievka, ktorá sa zvyčajne podáva počas Vianočných sviatkov, ale je obľúbená aj počas celého roka. Táto bohatá a výživná polievka je plná chutí a ingrediencií ako kyslá kapusta, údené mäso, huby a rôzne korenia. Kapustnica je viac ako len polievka; je to súčasť slovenskej kultúry a tradície, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu. Každá rodina má svoju vlastnú verziu tejto polievky, ale základné princípy prípravy zostávajú rovnaké.
Ingrediencie
- 500 g kyslej kapusty
- 300 g údeného mäsa (napríklad klobása alebo údené rebierka)
- 100 g sušených húb, namočených vo vode
- 2 stredne veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1,5 l vývaru (môže byť zeleninový alebo z údeného mäsa)
- 1 čajová lyžička mletej červenej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- 1 čajová lyžička majoránky
- Smotana na podávanie (voliteľné)
Postup
- Príprava základu polievky: Na veľkej panvici alebo v hrnci na polievku opražte cibuľu na troche oleja alebo masti do zlatista. Pridajte pretlačený cesnak a opražte krátko, aby sa uvoľnili arómy. Potom pridajte údené mäso a sušené huby, a opražte všetko spolu pár minút.
- Varenie polievky: Pridajte kyslú kapustu spolu s vodou, v ktorej sa namáčali huby. Zalejte vývarom a pridajte nakrájané zemiaky, bobkový list, mletú papriku, majoránku, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešajte a priveďte k varu. Varte na miernom ohni asi 30 minút, alebo kým nie sú zemiaky mäkké a mäso je dobre uvarené.
- Dochutenie a podávanie: Po uvarení skontrolujte chuť a prípadne dochuťte solou alebo korením. Kapustnicu môžete podávať s kyslou smotanou, ktorá pridá polievke krémovosť a vyváži jej kyslosť.
Kapustnica je nielen chutná a sýta polievka, ale aj významná súčasť slovenskej kuchyne, ktorá spája rodiny pri jednom stole. Vychutnajte si tento tradičný recept a objavte kúsok slovenskej kultúry pri každom súste.