Boršč je jedným z najznámejších a najobľúbenejších pokrmov východoeurópskej kuchyne, najmä v Ukrajine a Rusku. Táto sýta a aromatická polievka je známa svojou charakteristickou červenou farbou, ktorú získava od hlavného ingrediencie – cvikly. Boršč je nielen chutný, ale aj veľmi zdravý, pretože obsahuje veľké množstvo zeleniny. Je ideálny na zahriatie počas chladných dní a môže byť podávaný ako predjedlo alebo ako hlavné jedlo.
Ingrediencie
- 500 g hovädzieho mäsa na kosti (napríklad rebierka alebo krk)
- 3 stredne veľké cvikly, ošúpané a nastrúhané
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 stredné mrkvy, nastrúhané
- 1 stredný zemiak, nakrájaný na kocky
- 1/2 hlávky kapusty, jemne nasekané
- 3 PL paradajkového pretlaku
- 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
- 1,5 litra vody
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 PL octu
- 2 PL cukru
- 2 bobkové listy
- Na ozdobu: kyslá smotana a čerstvý kôpor
Postup
- Príprava mäsový vývar: Do veľkého hrnca dajte hovädzie mäso, pridajte vodu a priveďte k varu. Odstráňte penu, ktorá sa vytvorí na povrchu. Pridajte bobkové listy, znížte teplotu a pomaly varíte asi 1 až 1,5 hodiny, kým nie je mäso mäkké.
- Pridanie zeleniny: K mäsu pridajte nastrúhanú cviklu, mrkvu, cibuľu, zemiaky a kapustu. Varíte, kým zelenina nie je takmer mäkká, asi 30 minút. Pridajte paradajkový pretlak, ocot, cukor, a cesnak. Osolte a okoreňte. Varíte ešte 10 minút, aby sa chute spojili.
Podávajte horúci boršč s lyžicou kyslej smotany a posypaný čerstvým kôprom. Tento bohatý a chutný boršč je dokonalým jedlom pre každého, kto si chce vychutnať skutočnú chuť východoeurópskej kuchyne. Dobrú chuť!