• Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt
nedeľa, 22 júna, 2025
No Result
View All Result
LIFE ZONE
TIP na knihu
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFE ZONE
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
TIP na knihu
No Result
View All Result
LIFE ZONE
No Result
View All Result
REKLAMA

Bábovka, klasický recept na český a slovenský obľúbený dezert

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024
Recept

Recept

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Bábovka, známa pre svoju charakteristickú zvlnenú formu a jemnú vláčnu textúru, je klasickým dezertom obľúbeným na celom území Česka a Slovenska. Tento tradičný koláč sa môže variabilne ochutiť citrónovou kôrou, vanilkou, čokoládou alebo orechmi a je ideálny k popoludňajšej káve alebo čaju. Bábovka je známa pre svoju jednoduchosť prípravy a výbornú chuť, čo z nej robí perfektný dezert pre každú príležitosť.

REKLAMA

Ingrediencie

  • Na cesto:
    • 250 g masla, zmäkčeného
    • 250 g cukru
    • 4 vajcia
    • 250 g hladkej múky
    • 1 balíček prášku do pečiva
    • 1 ČL vanilkového extraktu
    • 3 PL kakaa (pre čokoládovú variantu, voliteľné)
  • Na vymastenie formy:
    • Maslo a múka alebo strúhanka

Postup

  1. Príprava cesta: V mise dôkladne vymiešajte maslo s cukrom, kým nevznikne hladká a vzdušná zmes. Postupne pridávajte vajcia, jedno po druhom, pričom každé dobre zapracujte do cesta pred pridaním ďalšieho. Pridajte vanilkový extrakt. V inej mise zmiešajte múku s práškom do pečiva a postupne ju vsypávajte do mokrých ingrediencií, miešajte do hladka. Ak si prajete pripraviť čokoládovú variantu, oddeľte tretinu cesta a zmiešajte ju s kakaom.
  2. Pečenie bábovky: Formu na bábovku dôkladne vymastite maslom a vysypte múkou alebo strúhankou. Ak pripravujete dvojfarebnú bábovku, do formy najprv nalejte svetlé cesto, potom čokoládové a ľahko premiešajte vidličkou pre mramorový efekt. Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 45 minút alebo kým testovacia špajdľa nevyjde suchá.

Bábovka by mala byť po upečení zlatistá a pružná na dotyk. Nechajte ju vychladnúť v forme na 10 minút, potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Môžete ju posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou glazúrou. Tento tradičný koláč je výborný samotný alebo podávaný s kopčekom šľahačky alebo ovocím.

★★★★★ (4.7/5 z 46 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk prináša aktuálne správy, zaujímavosti a články z oblasti kultúry, hudby a životného štýlu. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý inšpiruje, informuje a baví našich čitateľov. Sledujte nás pre viac kvalitného obsahu!

Ďalšie články

Kuchyňa

Rýchly recept na horúci deň: ovocný koláč s čučoriedkami

Kuchyňa

Ako usporiadať letnú grilovačku, na ktorú budú všetci dlho spomínať

Kuchyňa

Osviežujúci tip do kuchyne: grilovaný hermelín

Kuchyňa

Osviežujúca uhorková polievka: Ideálny recept na horúce letné dni

Kuchyňa

Najlepšia čerešňová bublanina ako od babičky

Kuchyňa

Liečivá sila stromov: Recepty z korún prírody, ktoré vás prekvapia

Kuchyňa

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Kuchyňa

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Kuchyňa

Veľkonočný zemiakový šalát recept: Tradičná chuť sviatkov, ktorá spája rodinu

Kuchyňa

Veľká noc koláče 2025: Najlepšie recepty, ktoré prevoňajú váš sviatočný stôl

Aktuálne správy

Festival Rock pod Kameňom 2025 prinesie najväčšie rockové mená leta

Táto kniha vám zmení život: Malými krokmi k veľkej životnej zmene

Najkrajšie slovenské hrady na leto ktoré sa oplatí navštíviť

Richard Müller oživuje BANKET: Nový singel s Tinou vracia retro náboj na scénu

Ako zarobiť 100 000 eur: Reálne spôsoby, ktoré fungujú aj v roku 2025

Jozef Karika pripravuje nový mysteriózny triler PÁD. Čo o ňom vieme?

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909