Bábovka, známa pre svoju charakteristickú zvlnenú formu a jemnú vláčnu textúru, je klasickým dezertom obľúbeným na celom území Česka a Slovenska. Tento tradičný koláč sa môže variabilne ochutiť citrónovou kôrou, vanilkou, čokoládou alebo orechmi a je ideálny k popoludňajšej káve alebo čaju. Bábovka je známa pre svoju jednoduchosť prípravy a výbornú chuť, čo z nej robí perfektný dezert pre každú príležitosť.
Ingrediencie
- Na cesto:
- 250 g masla, zmäkčeného
- 250 g cukru
- 4 vajcia
- 250 g hladkej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 3 PL kakaa (pre čokoládovú variantu, voliteľné)
- Na vymastenie formy:
- Maslo a múka alebo strúhanka
Postup
- Príprava cesta: V mise dôkladne vymiešajte maslo s cukrom, kým nevznikne hladká a vzdušná zmes. Postupne pridávajte vajcia, jedno po druhom, pričom každé dobre zapracujte do cesta pred pridaním ďalšieho. Pridajte vanilkový extrakt. V inej mise zmiešajte múku s práškom do pečiva a postupne ju vsypávajte do mokrých ingrediencií, miešajte do hladka. Ak si prajete pripraviť čokoládovú variantu, oddeľte tretinu cesta a zmiešajte ju s kakaom.
- Pečenie bábovky: Formu na bábovku dôkladne vymastite maslom a vysypte múkou alebo strúhankou. Ak pripravujete dvojfarebnú bábovku, do formy najprv nalejte svetlé cesto, potom čokoládové a ľahko premiešajte vidličkou pre mramorový efekt. Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 45 minút alebo kým testovacia špajdľa nevyjde suchá.
Bábovka by mala byť po upečení zlatistá a pružná na dotyk. Nechajte ju vychladnúť v forme na 10 minút, potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Môžete ju posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou glazúrou. Tento tradičný koláč je výborný samotný alebo podávaný s kopčekom šľahačky alebo ovocím.