LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
štvrtok, 13 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Bravčová panenka s gaštanovým pyré: Lahodná kombinácia jemného mäsa a krémovej prílohy

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
02. októbra 2025 08:09
Bravčová panenka nakrájaná na plátky, servírovaná na gaštanovom pyré s omáčkou a ozdobená petržlenom

Bravčová panenka s gaštanovým pyré

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Bravčová panenka s gaštanovým pyré je jemný a elegantný pokrm, ktorý spája šťavnaté mäso so sladkastou, no výraznou chuťou gaštanov. Skvelo sa hodí na slávnostný obed či večeru, ale poteší aj ako nedeľné rodinné menu.

REKLAMA

Čas prípravy: 20 minút (+ 25 minút pečenia)
Počet porcií: 4
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

Na panenku

  • 600 g bravčovej panenky
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL tymianu
  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Na gaštanové pyré

  • 300 g gaštanov (varené alebo gaštanové pyré nesladené)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 50 g masla
  • štipka soli
  • muškátový oriešok podľa chuti

Odporúčaná príloha

  • glazovaná zelenina (mrkva, fazuľky) alebo ľahký šalát

Postup

  1. Panenku očistite, osoľte, okoreňte, potrite roztlačeným cesnakom a tymianom.
  2. Na rozpálenom oleji ju sprudka opečte zo všetkých strán, aby sa zatiahla.
  3. Vložte ju do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte asi 20–25 minút (podľa hrúbky). Po upečení nechajte 5 minút odpočívať.
  4. Medzitým pripravte pyré: varené gaštany rozmixujte so smotanou a maslom dohladka, osoľte a pridajte štipku muškátového orieška.
  5. Panenku nakrájajte na plátky a podávajte na podklade z gaštanového pyré, so zeleninovou prílohou podľa chuti.

Tipy a variácie

  • Panenku môžete marinovať vopred v bylinkovom oleji – bude ešte výraznejšia.
  • Ak chcete ľahšiu verziu, smotanu v pyré môžete nahradiť mliekom.
  • Skvelým doplnkom je aj červené víno alebo brusnicová omáčka.

Nutričné údaje na 1 porciu (cca 250 g)
Kalórie: cca 420 kcal
Bielkoviny: 36 g
Sacharidy: 14 g
Tuky: 24 g

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Dievča z kalendára

Dievča z kalendára

Sebastian Fitzek

21,17 € Viac →
H

H

Bernard Minier

24,42 € Viac →
REKLAMA

Vyskúšajte túto delikátnu kombináciu bravčovej panenky a gaštanového pyré a doprajte si gurmánsky zážitok aj doma.

FAQ: Najčastejšie otázky o bravčovej panenke s gaštanovým pyré

Ako dlho sa má piecť bravčová panenka, aby ostala šťavnatá?

Panenku pečte 20–25 minút pri 180 °C a nechajte ju po upečení 5 minút odpočívať, aby ostala mäkká a šťavnatá.

Dá sa gaštanové pyré pripraviť aj zo sladkých gaštanov v konzervách?

Áno, môžete použiť aj nesladené pyré alebo varené gaštany z konzervy, len ich dôkladne rozmixujte so smotanou a maslom.

Čím možno nahradiť smotanu v gaštanovom pyré?

Smotanu môžete nahradiť mliekom pre ľahšiu verziu alebo rastlinnou alternatívou pre bezlaktózový variant.

Aké prílohy sa najlepšie hodia k panenke s pyré?

Výborne chutí s glazovanou zeleninou, ľahkým šalátom alebo so sladkokyslou brusnicovou omáčkou.

Dá sa panenka pripraviť aj vopred?

Áno, panenku môžete vopred naložiť do bylinkového oleja, čo jej dodá výraznejšiu chuť a zjednoduší prípravu v deň podávania.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt