Bravčové s knedľou a kapustou je jedným z najikonickejších jedál českej kuchyne, ktoré symbolizuje domácu pohodu a tradíciu. Tento pokrm kombinuje šťavnaté pečené bravčové mäso, chutné varené knedle a sladkú alebo kyslú kapustu. Ideálny na rodinné obedové stoly, sviatky alebo len ako víkendový obľúbený pokrm, tento recept je zárukou spokojnosti pre každého, kto má rád bohaté a sýte jedlá.
Ingrediencie
- Na bravčové:
- 1 kg bravčového pleca alebo krkovičky
- 2 ČL soli
- 1 ČL čierneho korenia
- 2 ČL majoránky
- 3 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
- 2 PL oleja
- Na knedľu:
- 250 g polohrubej múky
- 250 g hrubej múky
- 250 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 1 ČL cukru
- 1 ČL soli
- 1 vajce
- Na kapustu:
- 500 g čerstvej alebo kyslej kapusty
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 2 PL masť alebo olej
- 1 ČL cukru (pre čerstvú kapustu)
- 1 PL octu (pre čerstvú kapustu)
Postup
- Príprava a pečenie mäsa: Mäso umyte, osušte a poriadne okoreňte soľou, čiernym korením, majoránkou a cesnakom. V rúre predhriatej na 180°C pečte mäso v zapekacej miske s trochou vody a oleja, zakryté, približne 1,5 hodiny, alebo kým nie je mäso šťavnaté a mäkké. Počas pečenia mäso príležitostne podlievajte vlastnou šťavou.
- Príprava knedle: V teplom mlieku rozpustite droždie a cukru. Pridajte múku, soľ a vajce a vypracujte hladké cesto. Nechajte cesto na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu. Z kysnutého cesta formujte valčeky, ktoré vložte do vriacej vody a varíte 20 minút.
- Príprava kapusty: Na panvici rozohrejte masť alebo olej, pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, kým nie je sklovitá. Pridajte kapustu (čerstvú alebo kyslú) a, ak používate čerstvú, pridajte cukor a ocot. Dusíte na miernom ohni približne 20 minút, alebo kým kapusta nie je mäkká.
Podávajte bravčové mäso krájané na plátky s knedľou a kapustou na strane. Tento tradičný český pokrm je nielen chutný, ale aj výrazne sýtý a poteší každého, kto si pochutná na tejto klasike domácej kuchyne.