Čerešňová bublanina je klasický český a slovenský dezert, ktorý je obľúbený najmä počas letnej sezóny, keď sú čerešne najšťavnatejšie a najsladšie. Tento ľahký, vzdušný koláč je ideálny na rodinné stretnutia alebo len tak na popoludňajšiu kávu. Jeho príprava je jednoduchá a rýchla, a zároveň poskytuje dostatok priestoru na kreativitu – môžete použiť rôzne druhy ovocia podľa sezóny alebo osobnej preferencie. Vyznačuje sa nadýchaným cestom s bohatou ovocnou vrstvou, ktorá po upečení krásne zacukruje. Pripravte si tento tradičný recept, ktorý vás zavedie späť do čias vašej babičky.
Ingrediencie
- 500 g čerešní, vykôstkovaných
- 250 g polohrubej múky
- 200 g kryštálového cukru
- 200 ml mlieka
- 100 g masla, rozpusteného
- 4 veľké vajcia
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- Práškový cukor na posypanie (voliteľné)
- Štipka soli
Postup
- Predhrievanie rúry a príprava formy: Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia. Tortovú formu (alebo hlboký plech) vymažte maslom a vysypte múkou, aby sa koláč ľahko vyklopil.
- Príprava cesta: Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Postupne pridávajte rozpustené maslo a mlieko, neustále miešajte. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a soľou, a pomaly ju všiepte do vaječnej zmesi, aby ste vytvorili hladké cesto.
- Pridanie ovocia: Čerešne rovnomerne rozložte na dno pripravenej formy. Cesto nalijte na čerešne a uistite sa, že ovocie je úplne pokryté.
- Pečenie: Pečte v predhriatej rúre približne 40-45 minút alebo kým vrch nezhnedne a tester (napríklad špajdľa) nevyjde čistý.
- Servírovanie: Nechajte bublaninu niekoľko minút vychladnúť v forme, potom ju vyklopte na servírovaciu tácku. Posypte práškovým cukrom a podávajte teplú alebo vychladnutú.
Tento jednoduchý a lahodný recept na čerešňovú bublaninu sa stane rýchlo obľúbeným v každej domácnosti. Vychutnajte si sladkú chuť leta s každým sústom!