LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
pondelok, 17 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Cmunda, tradičné české bramboráky plné chuti a arómy

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024 10:22
Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Cmunda, známa tiež ako bramboráky, je obľúbená česká pochúťka, ktorá sa tradične podáva ako príloha alebo ako samostatné jedlo. Tieto krehké a voňavé placky sú vyrobené z koreneného zemiakového cesta a sú obohatené o cibuľu, cesnak a majoránku, čo im dodáva neodolateľnú chuť. Cmunda sa často podáva s kyslou smotanou alebo ako doplnok k mäsitým alebo zeleninovým pokrmom.

REKLAMA

Ingrediencie

  • Na cesto:
    • 500 g surových zemiakov
    • 1 stredne veľká cibuľa, jemne nakrájaná
    • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
    • 1 ČL soli
    • 1/2 ČL mletej červenej papriky
    • 1/2 ČL mletej majoránky
    • 2 PL hladkej múky
    • 1 vajce
  • Na vyprážanie:
    • Olej alebo sádlo

Postup

  1. Príprava cesta: Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle do misky. Pridajte jemne nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, čierny korenie, majoránku, múku a vajce. Všetko dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili a vytvorili kompaktné cesto.
  2. Smaženie cmundy: Na veľkej panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja alebo sádla. Vezmite približne lyžicu cesta na jednu placku a vložte ju na panvicu. Placky roztlačte na tenkú vrstvu a smažte z každej strany približne 3-4 minúty, kým nezískajú zlatohnedú farbu a chrumkavú textúru. Hotové cmundy vyberajte a odkladajte na papierové utierky, aby sa odstránil prebytočný tuk.

Podávajte cmundy teplé s kyslou smotanou alebo ako súčasť hlavného jedla. Tieto voňavé a chrumkavé zemiakové placky sú vynikajúce ako súčasť tradičného českého menu a prinesú domáci komfort na každý stôl.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Portrét speváčky Márie Čírovej pri zrkadle s jemným líčením a elegantnými vlnami.
Hudba

Mária Čírová predstavuje svoju autorskú vôňu AMARI a štartuje najväčšie Vianočné turné

17. novembra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt