LIFE ZONE
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
No Result
View All Result
LIFE ZONE
No Result
View All Result

Cmunda, tradičné české bramboráky plné chuti a arómy

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024
Recept

Recept

Cmunda, známa tiež ako bramboráky, je obľúbená česká pochúťka, ktorá sa tradične podáva ako príloha alebo ako samostatné jedlo. Tieto krehké a voňavé placky sú vyrobené z koreneného zemiakového cesta a sú obohatené o cibuľu, cesnak a majoránku, čo im dodáva neodolateľnú chuť. Cmunda sa často podáva s kyslou smotanou alebo ako doplnok k mäsitým alebo zeleninovým pokrmom.

Ingrediencie

  • Na cesto:
    • 500 g surových zemiakov
    • 1 stredne veľká cibuľa, jemne nakrájaná
    • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
    • 1 ČL soli
    • 1/2 ČL mletej červenej papriky
    • 1/2 ČL mletej majoránky
    • 2 PL hladkej múky
    • 1 vajce
  • Na vyprážanie:
    • Olej alebo sádlo

Postup

  1. Príprava cesta: Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle do misky. Pridajte jemne nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, čierny korenie, majoránku, múku a vajce. Všetko dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili a vytvorili kompaktné cesto.
  2. Smaženie cmundy: Na veľkej panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja alebo sádla. Vezmite približne lyžicu cesta na jednu placku a vložte ju na panvicu. Placky roztlačte na tenkú vrstvu a smažte z každej strany približne 3-4 minúty, kým nezískajú zlatohnedú farbu a chrumkavú textúru. Hotové cmundy vyberajte a odkladajte na papierové utierky, aby sa odstránil prebytočný tuk.

Podávajte cmundy teplé s kyslou smotanou alebo ako súčasť hlavného jedla. Tieto voňavé a chrumkavé zemiakové placky sú vynikajúce ako súčasť tradičného českého menu a prinesú domáci komfort na každý stôl.

★★★★★ (4.8/5 z 21 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
Tags: Česká PochúťkaČeské JedloChrumkavé Zemiakové PlackyCmunda ReceptCmunda S Cibuľou A CesnakomKorenené Zemiakové PlackyKyslá SmotanaTradičné České BramborákyVoňavé Majoránkové Placky

Ďalšie články

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Jarné zeleninové rizoto s bylinkami je krásny spôsob, ako privítať príchod jarnej sezóny do vašej kuchyne. Tento recept využíva sviežosť...

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Veľká noc je sviatkom jari, nových začiatkov a rodinných stretnutí. A čo by to bolo za veľkonočný stôl bez vône...

Veľkonočný zemiakový šalát recept: Tradičná chuť sviatkov, ktorá spája rodinu

Veľká noc na Slovensku nie je len o maľovaných vajíčkach, korbáčoch a voňavom údenom mäse. Je to aj o chvíľach,...

Veľká noc koláče 2025: Najlepšie recepty, ktoré prevoňajú váš sviatočný stôl

Veľká noc je sviatok plný symboliky, duchovného zastavenia a rodinnej pohody. No popri duchovnom rozmere hrá dôležitú úlohu aj gastronomická...

Prečo sa neje mäso na Veľký piatok a čo tým vlastne vyjadrujeme

Veľký piatok patrí medzi najdôležitejšie dni kresťanského roka. Je to čas, keď sa kresťania na celom svete zastavujú a rozjímajú...

Kampaň Staň sa policajtom prilákala 3 200 uchádzačov, ministerstvo vnútra to vníma ako veľký úspech

Slovenské protifašistické hnutie vyzýva na postavenie sôch generálom Golianovi a Viestovi

Fico šancu na spoločenský zmier zadupal do zeme, Šimečka napísal premiérovi otvorený list

Tragický koniec pátrania: Telo nezvestnej turistky našli v katastri obce Malá Lodina – FOTO

Poslanec Ferenčák bol opätovne prijatý do Strany európskych socialistov

  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909