Cuketové placky sú dokonalým spôsobom, ako využiť bohatú úrodu zo záhrady. Ľahké, chrumkavé a voňavé po bylinkách, podávané s osviežujúcim jogurtovým dipom, sú ideálne na ľahký obed, večeru alebo ako letné pohostenie.
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 4
Náročnosť: ľahká
Ingrediencie
Na cuketové placky
- 2 stredne veľké cukety (cca 500 g)
- 2 vajcia
- 3 PL hladkej múky (alebo špaldovej)
- 2 PL nastrúhaného tvrdého syra (napr. parmezán)
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 1/2 ČL soli
- čierne korenie podľa chuti
- 1/2 ČL sušeného majoránu a čerstvých byliniek
- olej na vyprážanie
Na jogurtový dip
- 150 g bieleho gréckeho jogurtu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku (jemne nasekaný alebo pretlačený)
- soľ, korenie podľa chuti
- čerstvé bylinky (napr. pažítka, kôpor)
Postup
- Cukety nastrúhajte nahrubo, posoľte a nechajte 10 minút odpočívať. Potom ich dobre vyžmýkajte, aby sa odstránila prebytočná voda.
- Do vyžmýkanej cukety pridajte vajcia, múku, syr, cesnak, bylinky, korenie a dobre premiešajte.
- Na panvici rozohrejte olej. Zmes lyžicou tvarujte do placiek a smažte ich z oboch strán dozlatista (cca 3–4 minúty z každej strany).
- Medzitým pripravte dip: zmiešajte jogurt s citrónovou šťavou, olivovým olejom, cesnakom, soľou, korením a nasekanými bylinkami.
- Placky podávajte teplé s čerstvým dipom.
Tipy a variácie
- Cuketu môžete nahradiť aj zmesou cukety a mrkvy pre farebnejší výsledok.
- Do placiek môžete pridať aj nakrájanú jarnú cibuľku alebo petržlen.
- Ak chcete zdravšiu verziu, placky upečte v rúre na 190 °C, cca 20 minút (polovicu času z každej strany).
Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 270 kcal
Bielkoviny: 9 g
Sacharidy: 18 g
Tuky: 17 g
FAQ
Musím cuketu šúpať?
Nie, ak má tenkú šupku. Staršie alebo tvrdšie cukety môžete ošúpať.
Čo ak je zmes príliš riedka?
Pridajte trochu múky alebo ovsených vločiek, ktoré absorbujú vlhkosť.
Dá sa dip pripraviť vopred?
Áno, odporúča sa aspoň 30 minút vopred, aby sa chute prepojili.















