LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Hovädzí guláš na červenom víne: Poctivá klasika so štipkou elegancie

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
09. septembra 2025 08:40
Hovädzí guláš na červenom víne s domácou knedľou a cibuľovými krúžkami na tanieri

Hovädzí guláš na červenom víne s knedľou

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Hovädzí guláš je jedným z najobľúbenejších jedál stredoeurópskej kuchyne. V kombinácii s červeným vínom získava plnšiu a jemne sladkastú chuť, ktorá sa skvele hodí k nedeľnému obedu aj k slávnostným príležitostiam. Tento recept vás zahreje a naplní kuchyňu nezameniteľnou vôňou.

REKLAMA

Čas prípravy: 2 hodiny
Počet porcií: 6
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

Na guláš

  • 800 g hovädzieho mäsa (predné, kližka)
  • 2 väčšie cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL bravčovej masti alebo oleja
  • 2 PL hladkej múky (voliteľne na zahustenie)
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 500 ml hovädzieho vývaru alebo vody
  • 2 PL sladkej mletej papriky
  • 1 ČL údenej papriky (voliteľne)
  • 1 ČL majoránky
  • 1 bobkový list
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Na knedľu

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 20 g droždia
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce

Postup

  1. Mäso nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno.
  2. V hrnci rozpálime masť, orestujeme cibuľu dohneda, pridáme cesnak.
  3. Prisypeme papriku, premiešame a hneď pridáme mäso. Opečieme zo všetkých strán.
  4. Podlejeme vínom, necháme odpariť alkohol a prilejeme vývar.
  5. Pridáme bobkový list, soľ, korenie a dusíme na miernom ohni 90–120 minút, kým mäso nezmäkne.
  6. Nakoniec dochutíme majoránkou a podľa potreby zahustíme trochou múky rozmiešanej vo vode.
  7. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme vzísť kvások.
  8. Do misy preosejeme múku, pridáme vajce, soľ a kvások. Vypracujeme vláčne cesto.
  9. Necháme kysnúť 45–60 minút, kým zdvojnásobí objem.
  10. Vytvarujeme 2–3 bochníky a paríme ich nad parou alebo varíme vo vriacej osolenej vode cca 20 minút.
  11. Po uvarení nakrájame na plátky. Podávame guláš s knedľou na tanieri.

Tipy a variácie

  • Na výraznejšiu chuť môžete pridať aj trochu paradajkového pretlaku alebo čerstvú papriku.
  • Ak chcete guláš pikantnejší, pridajte štipku čili alebo feferónku.
  • Výborne chutí pripravený deň vopred – chute sa krásne prepoja.

Kalórie: cca 520 kcal
Bielkoviny: 32 g
Sacharidy: 55 g
Tuky: 18 g

Ako pripravujete tento recept vy? Máte vlastné tipy, triky alebo rodinné tajomstvá? Napíšte ich do komentárov a inšpirujte aj ostatných čitateľov.

FAQ: Najčastejšie otázky o hovädzom guláši na červenom víne

Aké hovädzie mäso je najlepšie na guláš?

Ideálna je kližka alebo predné mäso – pri pomalom dusení sa krásne rozpadá.

Dá sa guláš pripraviť aj bez červeného vína?

Áno, namiesto vína môžete použiť viac vývaru, chuť však nebude tak plná.

Ako zahustiť guláš bez múky?

Môžete rozmixovať časť cibule alebo zeleniny priamo v guláši.

Je lepšie guláš podávať hneď alebo na druhý deň?

Najlepšie chutí na druhý deň, keď sa všetky chute prepoja.

Čo sa hodí ako príloha okrem knedle?

Výborne chutí aj s čerstvým chlebom alebo domácimi haluškami.

Dá sa guláš pripraviť aj v tlakovom hrnci?

Áno, čas varenia sa skráti približne na polovicu.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt