LIFEZONE.sk
piatok, 13 júna, 2025
TIP na článok
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
No Result
View All Result
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFEZONE.sk
No Result
View All Result

Demikát, tradičná slovenská bryndzová polievka

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024
Recept

Recept

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Demikát je menej známa, ale chutná slovenská bryndzová polievka, ktorá kombinuje jedinečnú chuť bryndze s kyslou smotanou a zemiakmi. Táto jednoduchá, ale pôsobivá polievka je skvelým príkladom toho, ako tradičné slovenské ingrediencie môžu vytvoriť hrejivé a sýte jedlo, ideálne na chladné dni. Demikát sa často podáva s chlebom a je obľúbený pre svoju krémovú konzistenciu a bohatú chuť.

REKLAMA

Ingrediencie

  • 500 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kocky
  • 250 g bryndze
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1,5 l vody alebo zeleninového vývaru
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
  • 1 PL masla alebo oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  1. Príprava základu: V hrnci na stredne vysokom ohni roztopte maslo alebo rozohrejte olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, opražte do zlatista.
  2. Varenie zemiakov: Pridajte nakrájané zemiaky a zalejte ich vodou alebo zeleninovým vývarom. Privedieť k varu a varíte na miernom ohni, kým zemiaky nezmäknú, približne 15-20 minút.
  3. Pridanie bryndze a kyslej smotany: Keď sú zemiaky mäkké, pridajte bryndzu a kyslú smotanu do hrnca. Použite mixér na mixovanie polievky priamo v hrnci, alebo polievku premiestnite do mixéra a mixujte, kým nebude hladká. Vráťte polievku späť do hrnca, ak ste ju premiestnili, a nechajte ju zahriať, ale nevarte.
  4. Dochutenie polievky: Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ a čierne korenie. Nechajte polievku ešte chvíľu na miernom ohni, aby sa všetky chute spojili.
  5. Podávanie: Podávajte horúce, ozdobené nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a kúskom čerstvého chleba na boku.

Demikát je ideálny na jesenné alebo zimné obdobie, poskytuje pohodlie a teplotu, ktoré sú potrebné pri chladnejšom počasí. Táto polievka je dokonalým príkladom tradičnej slovenskej kuchyne, ktorá oslavuje miestne ingrediencie a jednoduchú, ale bohatú prípravu jedál.

★★★★★ (4.7/5 z 35 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin

Aktuálne správy

Richard Müller oživuje BANKET: Nový singel s Tinou vracia retro náboj na scénu

Ako zarobiť 100 000 eur: Reálne spôsoby, ktoré fungujú aj v roku 2025

Jozef Karika pripravuje nový mysteriózny triler PÁD. Čo o ňom vieme?

Na muške: Druhý výstrel Sivého muža triafa priamo do čierneho

Hadia žena: Príbeh duchovného prebudenia, uzdravenia a návratu k prírode

Zdravý spánok podľa ajurvédy: Ako obnoviť rovnováhu tela aj mysle

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909