Zeleninová polievka s krupicovými haluškami je synonymom pre pohodlie a zdravie v jednom hrnci. Táto nutrične bohatá a farebne pestrá polievka kombinuje čerstvú zeleninu a jemné halušky, ktoré dodávajú jedlu sýtosť a zaujímavú textúru. Ideálne ako ľahký obiad alebo večera, táto polievka zahreje v chladnom počasí a zároveň poskytne vašemu telu potrebné vitamíny. V nasledujúcom recepte sa dozviete, ako si pripraviť túto lahodnú a jednoduchú polievku, ktorá oživí vaše chuťové bunky a zasýti.
Ingrediencie
- 2 stredné mrkvy, nakrájané na kolieska
- 1 stredná cuketa, nakrájaná na kocky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g hrachu (čerstvého alebo mrazeného)
- 1 stredný zemiak, nakrájaný na kocky
- 100 g krupice
- 1 vajce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 PL petržlenovej vňate, nadrobno nakrájaná
- 2 PL oleja
Postup
- Príprava zeleninového základu: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej a opražte nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte cesnak a opražte ešte krátko, aby sa uvoľnila jeho aróma. Potom pridajte mrkvu, zemiak a cuketu. Všetko spolu restujte pár minút, aby zelenina mierne zmäkla.
- Varenie polievky a príprava halušiek: Zeleninu zalejte zeleninovým vývarom, pridajte hrach a priveďte k varu. Znížte teplotu a nechajte všetko pomaly variť. Medzitým v miske zmiešajte krupicu, vajce a štipku soli, a vymiešajte husté cesto na halušky. Keď je polievka polosurová, pomocou lyžičky formujte z cesta malé halušky a postupne ich vkladajte do vriacej polievky. Varíte ďalších 5–10 minút, kým nie sú halušky aj zelenina mäkké.
Podávajte teplé, posypané čerstvým petržlenom. Tento recept na zeleninovú polievku s krupicovými haluškami je nielen chutný, ale aj výživný, a je ideálnym spôsobom, ako si pochutnať na zdravej a pohodovej večeri. Dobrú chuť!