Džem z lesných plodov je pravou esenciou leta, uchovanou v pohári. Táto aromatická zmes čučoriedok, malín, černíc a jahôd ponúka dokonalú harmóniu sladkých a jemne kyslých chutí. Tento džem je vynikajúci na pečivo, ako prídavok do jogurtov, alebo ako zvláštny doplnok k dezertom. Pre milovníkov prírody a domácej kuchyne je tento džem ideálny na to, aby si vychutnali chuť čerstvého ovocia počas celého roka.
Ingrediencie
- 1 kg zmiešaných lesných plodov (čučoriedky, maliny, černice, jahody), čerstvých alebo mrazených
- 700 g kryštálového cukru
- Šťava z 1 veľkého citróna
Postup
- Príprava ovocia: Ak používate čerstvé ovocie, dôkladne ho umyte a nechajte odkvapkať. Mrazené ovocie nechajte pri izbovej teplote roztápať. Odstráňte akékoľvek stopky alebo lístky. Ovocie môžete nakrájať na menšie kúsky alebo ho jemne rozmačkať podľa preferencie konzistencie džemu.
- Varenie džemu: Vo veľkom hrnci zmiešajte pripravené ovocie, cukor a citrónovú šťavu. Nechajte zmes asi 10 minút odstáť, aby ovocie pustilo šťavu a cukor sa začal rozpúšťať. Potom zmes zohrejte na strednom ohni, privedieť k varu a varíte na miernom ohni približne 30-40 minút, kým džem nezahustne. Počas varenia pravidelne miešajte a zbierajte penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
- Sterilizácia pohárov: Počas varenia džemu sterilizujte poháre vyvarením vo vode alebo zahriatím v rúre na 100°C na desať minút.
- Plnenie pohárov: Horúci džem ihneď naplňte do pripravených sterilizovaných pohárov. Naplňte poháre takmer po okraj, utrite okraje, uzavrite viečkami, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Tento bohatý a chutný džem z lesných plodov je skvelým spôsobom, ako si užiť chuť lesa bez ohľadu na ročné obdobie. Jeho univerzálnosť a lahodná chuť robia z neho obľúbenú pochúťku v každej domácnosti.