Figový džem je luxusná a výnimočná pochúťka, ktorá vyniká svojou bohatou a sladkou chuťou. Fíky sú známe svojim unikátnym profilom chutí a keď sú spracované do džemu, ich chuť sa ešte zintenzívni. Tento džem je ideálny na rozličné použitie, od maškrtenia na chlebíku alebo toastoch, cez doplnok k syrom, až po exkluzívnu ingredienciu v dezertoch. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to.
Ingrediencie
- 1 kg čerstvých fig, očistených a nakrájaných na malé kúsky
- 500 g kryštálového cukru
- Šťava z 1 veľkého citróna
- 1 čajová lyžička mletej škorice (voliteľné)
Postup
- Príprava fig: Fígy umyte, odstráňte stopky a nakrájajte na malé kúsky. Ak máte radi hladší džem, môžete figy rozmixovať na menšie kúsky alebo ich rozmačkať.
- Varenie džemu: V hrnci zmiešajte pripravené figy, cukor, citrónovú šťavu a škoricu (ak používate). Nechajte zmes asi 10 minút odstáť, aby figy pustili šťavu a cukor sa začal rozpúšťať. Potom zmes zohrejte na strednom ohni a privedte k varu. Varíte na miernom ohni približne 30-40 minút, kým džem nezahustne, pričom pravidelne miešajte a zbierajte penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
- Sterilizácia pohárov: Medzitým sterilizujte poháre vyvarením vo vode alebo zahriatím v rúre na 100°C po dobu 10 minút.
- Plnenie pohárov: Horúci džem ihneď naplňte do pripravených sterilizovaných pohárov. Naplňte poháre takmer po okraj, utrite okraje, uzavrite viečkami, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Tento domáci figový džem je pravou delikatesou, ktorá poteší každého gurmána. Jeho bohatá chuť a aroma sú ideálne na zdôraznenie jednoduchých jedál alebo na pridanie luxusného nádychu k vašim obľúbeným receptom.