Kiwi džem je vynikajúcou a netradičnou pochúťkou, ktorá pridáva osviežujúci a jemne kyslastý nádych k vašim raňajkám alebo dezertom. S jeho žiarivou zelenou farbou a jedinečnou chuťou je tento džem skvelým spôsobom, ako si užiť toto zdravé ovocie počas celého roka. Kiwi je bohaté na vitamín C a iné antioxidanty, čo robí tento džem nielen chutným, ale aj zdravým doplnkom vašej stravy.
Ingrediencie
- 1 kg zrelého kiwi, olúpaného a nakrájaného na malé kúsky
- 500 g kryštálového cukru
- Šťava z 2 veľkých citrónov
Postup
- Príprava kiwi: Kiwi dôkladne olúpte a nakrájajte na malé kúsky alebo rozdrťte na kašu podľa toho, akú konzistenciu džemu preferujete.
- Varenie džemu: Vo veľkom hrnci zmiešajte pripravené kiwi, cukor a citrónovú šťavu. Nechajte zmes asi 10 minút odstáť, aby kiwi pustilo šťavu a cukor sa začal rozpúšťať. Potom zmes zohrejte na strednej teplote, privedieť k varu a varíte na miernom ohni približne 30-40 minút, alebo kým džem nezahustne a nezačne byť lepkavý. Počas varenia pravidelne miešajte a zbierajte penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
- Sterilizácia pohárov: Kým sa džem varí, sterilizujte poháre vyvarením vo vode alebo zahriatím v rúre na 100°C na desať minút.
- Plnenie pohárov: Horúci džem ihneď naplňte do sterilizovaných pohárov. Naplňte poháre takmer po okraj, utrite okraje, uzavrite viečkami, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Tento domáci kiwi džem je fantastickým spôsobom, ako pridať trochu exotiky a farby do vašej denného jedálnička. Jeho svieža chuť a pekný vzhľad robia z neho obľúbenú pochúťku pre všetkých členov rodiny.