Preskočiť na obsah

Domáci papájový džem, exotická chuť plná vitamínov

Papájový džem je svieži a nevšedný spôsob, ako pridať trochu tropického nádychu do vašej domácej spižne. S jeho sladkou a krémovou textúrou a charakteristickou chuťou je tento džem ideálny na roztieranie na toast, pridanie do jogurtov alebo ako originálna ingrediencia do rôznych dezertov. Papája je známa svojimi zdravotnými prínosmi, vrátane vysokého obsahu vitamínu C a antioxidantov, čo robí z tohto džemu nielen chutný, ale aj zdravý doplnok vašej stravy.

Ingrediencie

  • 1 kg zrelých papáj, očistených a nakrájaných na malé kúsky
  • 500 g kryštálového cukru
  • Šťava z 2 veľkých limetiek

Postup

  1. Príprava papáj: Papáje olúpte, odstráňte semienka a nakrájajte mäkkú dužinu na menšie kúsky. V prípade, že preferujete hladší džem, môžete papáju rozmixovať do hladka.
  2. Varenie džemu: Do veľkého hrnca dajte nakrájanú papáju, cukor a limetkovú šťavu. Zmes nechajte asi 10 minút odstáť, aby papája začala púšťať šťavu a cukor sa začal rozpúšťať. Potom zohrejte zmes na strednom ohni a nechajte ju zovrieť. Varíte na miernom ohni približne 30 minút, kým džem nezahustne. Počas varenia pravidelne miešajte a odstraňujte penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
  3. Sterilizácia pohárov: Kým sa džem varí, sterilizujte poháre vyvarením vo vode alebo zahriatím v rúre na 100°C po dobu 10 minút, aby ste zabezpečili ich sterilitu.
  4. Plnenie pohárov: Horúci džem ihneď naplňte do pripravených sterilizovaných pohárov. Naplňte poháre takmer po okraj, utrite okraje, uzavrite viečkami, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Tento domáci papájový džem je dokonalým spôsobom, ako si užiť chuť exotického ovocia počas celého roka. Jeho jedinečná chuť a zdravotné benefity vám prinesú slnko do každého dňa, či už ho budete maškrtenie samotné, alebo ako súčasť iných pokrmov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *