Džem z divokej ruže je unikátna a lahodná pochúťka, ktorá v sebe ukrýva nielen nádhernú vôňu, ale aj výnimočné zdravotné benefity. Divoká ruža, známa tiež ako šípka, je bohatá na vitamín C a antioxidanty. Tento džem je ideálny na maškrtenie pri raňajkách, ako prídavok do dezertov alebo ako zaujímavý doplnok k syrom. Vďaka svojej jemne kyslastej a aromatickej chuti je obľúbeným doplnkom mnohých gurmánov.
Ingrediencie
- 1 kg zrelých plodov divokej ruže (šípok), očistených a odstopkovaných
- 700 g kryštálového cukru
- 1 liter vody
- Šťava z 2 citrónov
Postup
- Príprava šípok: Plody divokej ruže dôkladne umyte, odstráňte stonky a všetky vnútorné semienka a chĺpky, čo môže byť trochu pracné, ale je to nevyhnutné pre kvalitný džem. Ak je to potrebné, plody môžete nakrájať na menšie kúsky.
- Varenie džemu: Do veľkého hrnca dajte pripravené šípky, pridajte vodu a priveďte k varu. Varíte na miernom ohni asi 30 minút, kým šípky nezmäknú. Potom pridajte cukor a citrónovú šťavu a varíte ďalších 30 minút, alebo kým zmes nezahustne a nezačne pripomínať džem. Počas varenia pravidelne miešajte a odstraňujte akúkoľvek penu z povrchu.
- Sterilizácia pohárov: Kým sa džem varí, sterilizujte poháre vyvarením vo vode alebo zahriatím v rúre na 100°C po dobu 10 minút.
- Plnenie pohárov: Horúci džem ihneď naplňte do pripravených sterilizovaných pohárov. Naplňte poháre takmer po okraj, utrite okraje, uzavrite viečkami, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Domáci džem z divokej ruže je nielen chutný, ale aj esteticky pôsobivý vďaka svojej jasnej farbe. Jeho príprava môže byť náročnejšia vzhľadom na prípravu plodov, no výsledok je stojí za to. Užívajte si tento zdravý a aromatický džem, ktorý vás každým ochutnaním prenesie do prírody.