Hot cross buns, známe aj ako veľkonočné bochníčky, majú pôvod vo Veľkej Británii, kde sú neodmysliteľnou súčasťou Veľkej noci. Ich typická vôňa škorice, muškátového orieška a sušeného ovocia vás okamžite prenesie do čias starých anglických pekární. Tieto bochníky však nie sú iba pre Veľkú noc – ich príprava je skvelým spôsobom, ako si spríjemniť chladné dni. Poďte sa naučiť, ako si ich pripraviť doma!
Čo budete potrebovať na prípravu
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 7 g sušeného droždia alebo 25 g čerstvého droždia
- 300 ml teplého mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g masla (roztopeného)
- 1 vajce
- 1/2 lyžičky škorice
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- 100 g sušeného ovocia (hrozienka, kandizovaná pomarančová kôra)
- štipka soli
Na krížiky:
- 50 g hladkej múky
- 4 lyžice vody
Na polevu:
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice vody
Ako na to? Postup krok za krokom
- Príprava cesta: V miske zmiešajte teplé mlieko s cukrom a droždím. Nechajte 10 minút stáť, aby sa droždie aktivovalo. Medzitým v inej miske zmiešajte múku, škoricu, muškátový oriešok a štipku soli.
- Spojenie surovín: Do suchej zmesi pridajte roztopené maslo, vajce a aktivované droždie. Dobre premiešajte a pridajte sušené ovocie. Vypracujte mäkké cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
- Kysnutie: Cesto preložte do misy, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.
- Tvarovanie: Vykysnuté cesto rozdeľte na 12 rovnakých častí a vytvarujte bochníčky. Položte ich na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich ešte 30 minút podkysnúť.
- Príprava krížikov: Z múky a vody vymiešajte hladkú pastu. Cukrárskym vreckom nakreslite na každý bochníček krížik.
- Pečenie: Bochníčky pečte v rúre predhriatej na 190 °C približne 20 – 25 minút, kým sú zlatisté.
- Poleva: Cukor a vodu zahrejte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Ešte horúce bochníčky potrite sladkou polevou, aby získali lesk.
Hot cross buns na váš stôl: Nechajte ich zažiariť
Hot cross buns sú viac než len obyčajné pečivo – sú to malé kúsky histórie na vašom stole. S ich jemnou textúrou, sladkou vôňou a lesklým povrchom prinesú radosť každej domácnosti. Podávajte ich čerstvé, ešte teplé, s maslom alebo džemom. Garantujeme, že si ich zamilujete na prvé zahryznutie!
Pripravte ich už dnes a prekvapte rodinu či priateľov ich dokonalou chuťou. Akonáhle ich raz vyskúšate, stanú sa neoddeliteľnou súčasťou vašich pekárskych experimentov.
