LIFEZONE.sk
pondelok, 16 júna, 2025
TIP na článok
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
No Result
View All Result
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFEZONE.sk
No Result
View All Result

Huspenina, tradičný recept na českú a slovenskú špecialitu

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024
Recept

Recept

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Huspenina, známa tiež ako aspik, je tradičné jedlo českej a slovenskej kuchyne, obľúbené najmä počas sviatočných období alebo na rôznych oslavách. Táto chladená pochúťka sa pripravuje z varených častí bravčového mäsa a kostí, ktoré sú bohaté na kolagén, čo pri chladení vytvára prirodzený želé. Huspenina je obvykle dochutená cibuľou, cesnakom, octom a koreninami, čím získava svoju charakteristickú chuť.

REKLAMA

Ingrediencie

  • Na vývar:
    • 1 kg bravčových nôh, uší alebo chvostov
    • 2 veľké cibule, olúpané a rozpolené
    • 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na veľké kúsky
    • 2 stonky zeleru, nakrájané
    • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Na dochucovanie:
    • 4 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
    • 100 ml bieleho octu
    • Čerstvé bylinky ako petržlen alebo majoránka

Postup

  1. Príprava vývaru: Do veľkého hrnca dajte bravčové nohy, uši alebo chvosty. Pridajte cibule, mrkvy, zeler a dostatočné množstvo vody, aby boli všetky suroviny pokryté. Privedieme k varu, osolíme, okoreníme a varíme na miernom ohni približne 3 až 4 hodiny, alebo kým mäso nie je úplne mäkké a ľahko sa oddeluje od kostí. Počas varenia pravidelne odstraňujte penu z povrchu vývaru, aby bol čistý.
  2. Príprava huspeniny: Keď je mäso uvarené, vyberte ho z vývaru a nechajte ho vychladnúť. Mäso oddelite od kostí a nakrájajte na menšie kúsky alebo prúžky. Vývar precedite a vráťte ho do čistej panvice. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, ocot a bylinky, a zahrejte, kým vývar opäť nezovrie. V ochutenom vývare rozložte mäso do foriem alebo misku a nechajte ho v chladničke stuhnúť najmenej 8 hodín, ideálne cez noc.

Podávajte huspeninu chladenú, nakrájanú na plátky, s chlebom a horčicou alebo octom. Tento jedinečný a tradičný pokrm je nielen chutný, ale aj vizuálne pôsobivý, čo ho robí ideálnym na oslavy a spoločenské stretnutia.

★★★★★ (4.9/5 z 41 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin

Aktuálne správy

Richard Müller oživuje BANKET: Nový singel s Tinou vracia retro náboj na scénu

Ako zarobiť 100 000 eur: Reálne spôsoby, ktoré fungujú aj v roku 2025

Jozef Karika pripravuje nový mysteriózny triler PÁD. Čo o ňom vieme?

Na muške: Druhý výstrel Sivého muža triafa priamo do čierneho

Hadia žena: Príbeh duchovného prebudenia, uzdravenia a návratu k prírode

Zdravý spánok podľa ajurvédy: Ako obnoviť rovnováhu tela aj mysle

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909