Jahodová bublanina je čarovným a sviežim dezertom, ktorý využíva jednu z najobľúbenejších letných pochúťok – jahody. Tento tradičný český a slovenský koláč je obľúbený pre svoju jednoduchosť, nadýchané cesto a bohatú ovocnú vrstvu, ktorá vyniká na každom rodinnom stretnutí alebo oslave. Výhodou tohto receptu je, že je veľmi flexibilný, môžete ho prispôsobiť podľa toho, aké ovocie máte práve po ruke. Jahodová bublanina je nielen nádherná na pohľad, ale aj božská na chuť.
Ingrediencie
- 400 g čerstvých jahôd, pokrájaných na polovice
- 250 g polohrubej múky
- 200 g kryštálového cukru
- 150 ml mlieka
- 100 g masla, rozpusteného
- 3 veľké vajcia
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- Práškový cukor na posypanie
- Štipka soli
Postup
- Pripravte si pekáč a rúru: Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Okrúhlu formu na koláč alebo hlboký plech vymastite maslom a posypte múkou, aby sa koláč neprilepil a ľahko sa dal vyklopiť.
- Vytvorenie cesta: Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom, kým nevznikne svetlá a nadýchaná zmes. Postupne pridávajte rozpustené maslo a mlieko, neustále miešajte. V inej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Suchú zmes postupne sypete do mokrej, pričom neustále miešate, aby ste vytvorili hladké cesto.
- Pridanie jahôd: Jahody rozdeľte na dno pripravenej formy. Cesto opatrne nalejte na jahody, aby boli rovnomerne pokryté.
- Pečenie: Koláč pečte v predhriatej rúre asi 35-45 minút, alebo kým vrch nezhnedne a tester (napríklad špajdľa) nevyjde čistý.
- Finálna úprava a servírovanie: Nechajte koláč vychladnúť v forme aspoň 10 minút, potom ho vyklopte na servírovaciu tácku. Posypte práškovým cukrom a podávajte.
Jahodová bublanina je vynikajúca teplá alebo studená, a je ideálna ako letný dezert. S jej prípravou si môžete hravo poradiť a zaručene potešíte každého milovníka ovocných koláčov!