Cestovanie

Jalebi: Sladké kúzlo z Indie v tvojej kuchyni

Pri predstave indickej kuchyne si mnohí z nás predstavíme pikantné kari, krémové masala alebo aromatický biryani. No ak ste milovníkmi sladkostí a ešte ste neskúšali jalebi, je najvyšší čas to napraviť! Jalebi je tradičná indickej sladkosť, ktorá nielen poteší vaše chuťové bunky svojou sladkosťou, ale aj svojím zaujímavým tvarom.

Jalebi je cesto v tvare kruhov alebo špirál, ktoré je následne namáčané v sladkom sirupe. Jeho charakteristická oranžová farba a chrumkavá textúra robia tento dezert skutočnou delikatesou, ktorá je obľúbená po celom indickom subkontinente.

História jalebi

Hoci je jalebi neoddeliteľnou súčasťou indickej kultúry, jeho pôvod siaha až do starovekej Perzie, kde sa tieto sladkosti pôvodne volali „Zalibiya“. Vďaka obchodníkom a cestovateľom sa postupne dostal do Indie, kde sa stal populárnou súčasťou festivalov, svadieb a iných osláv.

Recept na jalebi

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 šálka múky
  • 1,5 čajovej lyžičky kurkumy (pre oranžovú farbu)
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 šálka jogurtu
  • Voda (podľa potreby)

Sirup:

  • 1,5 šálky cukru
  • 1 šálka vody
  • 1 čajová lyžička kardamónu (voliteľné)
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy

Postup:

  1. Cesto: Zmiešajte v mise múku, kurkumu a prášok do pečiva. Postupne pridávajte jogurt a vodu, aby ste získali hladké cesto podobné palacinkovému. Nechajte odpočívať asi 2 hodiny.
  2. Sirup: V hrnci zmiešajte cukor a vodu a varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridajte citrónovú šťavu a kardamón. Varte ešte 10 minút, kým sirup nezhustne. Odstavte z tepla.
  3. Oddýchnuté cesto prelejte do plastovej fľaše alebo zdobiaceho vrecka s úzkym otvorom.
  4. V hlbokom hrnci alebo na panvici rozohrejte dostatok oleja. Pomocou fľaše alebo vrecka vytláčajte cesto priamo do rozohriateho oleja, kresliac špirály alebo kruhy.
  5. Smažte, kým jalebi nezískajú zlatohnedú farbu. Následne ich vyberte a hneď namočte do sirupu na 2-3 minúty.
  6. Vyberte a nechajte odkvapkať. Podávajte teplé.

Ako podávať jalebi

Jalebi sa najčastejšie podávajú teplé, často sprevádzané studeným rabri (tradičným indickým mliečnym dezertom) alebo s vanilkovou zmrzlinou. Pre úplný zážitok skombinujte jalebi so šálkou horúceho masala čaju.

Na záver, jalebi nie je len dezert, ale aj zážitok – kombinácia sladkého, kyslého, teplého a chrumkavého. Nech už sa pustíte do jeho prípravy pre rodinu alebo pre priateľov, jedno je isté – tieto zaujímavo tvarované sladkosti určite zapôsobia na vašich blízkych a prinesú kúsok Indie priamo do vašej kuchyne!

Najčastejšie otázky

Môžem použiť iné farbivo namiesto kurkumy?

Áno, môžete použiť potravinárske farbivo pre intenzívnejšiu oranžovú alebo červenú farbu. Avšak kurkuma je prírodná a dáva jalebi autentický odtieň.

Je možné pripraviť cesto deň vopred?

Áno, cesto môžete pripraviť deň vopred a uskladniť v chladničke. Pred použitím by ste mali cesto nechať dostatočne zohriať na izbovú teplotu.

Akú konzistenciu by malo mať ideálne cesto pre jalebi?

Cesto by malo byť stredne husté, podobné cestu na palacinky. Malo by byť dostatočne tekuté na to, aby sa dalo ľahko vytlačiť, ale zároveň dosť husté na vytváranie tvarov.

Môžem namiesto kardamónu pridať inú príchuť do sirupu?

Určite! Kardamón je tradičný, ale môžete experimentovať s inými príchuťami, ako je škorica, vanilka alebo ružová voda.

Ako dlho môžem skladovať jalebi?

Jalebi sú najlepšie čerstvé, ale môžete ich skladovať v uzavretej nádobe v chladničke až 2 dni. Pred podávaním ich môžete mierne zohriať.

Je možné jalebi piecť namiesto smaženia?

Tradičná metóda je smaženie, ale môžete skúsiť jalebi piecť pre zdravšiu alternatívu. Výsledná textúra však nebude taká chrumkavá ako pri smažení.

Môžem použiť iný druh múky?

Bežne sa používa pšeničná múka, ale môžete experimentovať s inými druhmi, ako sú špaldová alebo bezlepková múka. Výsledná textúra a chuť sa môžu mierne líšiť.

Ako viem, že je sirup dostatočne hustý?

Sirup je pripravený, keď dosiahne „jednotočkovú“ konzistenciu. To znamená, keď kvapka sirupu spadne z lyžice a vytvorí jednu kontinuálnu „niť“.

Prečítajte si tiež
To Top