Krémová polievka zo zelených šparglí je jemná, lahodná a zároveň zdravá voľba pre každého, kto si chce vychutnať to najlepšie z jarných plodín. Táto polievka je ideálna na obdobie, keď sú čerstvé špargle v sezóne, ponúka sviežu a ľahkú chuť, ktorá je ideálna ako štýlové predjedlo alebo ako hlavný chod počas ľahkej večere. S krémovou textúrou a bohatým zeleným odtieňom je táto polievka nielen potešením pre chuťové poháriky, ale aj pre oči.
Ingrediencie
- 500 g čerstvých zelených šparglí, očistených a nakrájaných na kúsky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
- 750 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na varenie
- 2 PL masla
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Na ozdobu: niekoľko špargľových hrotov, čerstvý petržlen alebo parmezán
Postup
- Príprava špargle: V hrnci na strednej teplote roztopíte maslo a pridáte cibuľu. Opražte ju, kým nebude mäkká a priehľadná, potom pridajte cesnak a varíte ešte asi 1 minútu. Pridajte nakrájané špargle (okrem hrotov, ktoré si nechajte na ozdobu) a restujte spolu asi 5 minút, kým špargle nezačnú mäknúť.
- Varenie polievky: Do hrnca pridajte zeleninový vývar, osolte a okoreňte podľa chuti a nechajte polievku prísť k varu. Znížte teplotu a varíte na miernom ohni približne 15-20 minút, alebo kým špargle nie sú úplne mäkké. Potom polievku rozmixujte ponorným mixérom do hladka. Pridajte smotanu a nechajte polievku zohriať, ale už nevaríte.
Podávajte teplú, ozdobenú parboiled špargľovými hrotmi, nasekaným petržlenom alebo trochou nastrúhaného parmezánu. Táto krémová polievka zo zelených šparglí je perfektným spôsobom, ako vychutnať jarné zeleniny v ich plnej kráse. Dobrú chuť!