Kyslá fazuľová polievka je vynikajúcim príkladom jednoduchého, ale výživného jedla, ktoré dokáže zahriať a zasýtiť. Táto polievka, ktorá sa tradične pripravuje v mnohých európskych krajinách, kombinuje bohaté arómy fazule s osviežujúcou kyslosťou, čo je ideálne pre chladné dni. Bohatá na proteíny a vlákninu, je to skvelá voľba pre vegetariánov aj pre tých, ktorí hľadajú zdravé možnosti v svojom jedálničku.
Ingrediencie
- 250 g sušenej bielej fazule, namočenej cez noc
- 2 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 veľká mrkva, olúpaná a nakrájaná na kolieska
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 1 ČL majoránky
- 2 PL octu alebo podľa chuti
- 1,5 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 PL rastlinného oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- Príprava základu: V hrnci na strednom ohni rozohrejte olej a pridajte cibuľu. Opražte, kým nie je cibuľa sklovitá. Pridajte cesnak a paradajkový pretlak, opražte ešte asi minútu. Potom pridajte nakrájané zemiaky a mrkvu a dobre premiešajte.
- Varenie polievky: Do hrnca pridajte namočenú fazuľu spolu so všetkou vodou, v ktorej bola namočená. Zalejte vývarom a pridajte majoránku. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a nechajte polievku pomaly variť pod pokrievkou približne 1 hodinu alebo kým fazuľa nie je úplne mäkká. Počas varenia môžete podľa potreby doliať vodu.
- Dochutenie polievky: Keď sú fazuľa a zelenina mäkké, dochuťte polievku octom, soľou a čiernym korením. Nechajte ešte chvíľu prevrieť, aby sa chute spojili.
Podávajte teplú, s čerstvým chlebom alebo kyslou smotanou na vrchu pre extra krémovosť. Táto kyslá fazuľová polievka je nielen zdravá, ale aj neuveriteľne chutná a sýta, ideálna pre každého, kto hľadá útechu v miske teplej polievky.