Makové šúľance sú obľúbeným tradičným slovenským dezertom, ktorý spočíva v kombinácii jednoduchého cesta a sladkej makovej náplne. Tento recept je perfektný pre milovníkov sladkých a sýtych jedál, ktoré zahrejú a potešia na každej rodinnej oslave alebo počas sviatočného obdobia. Makové šúľance môžu byť podávané ako hlavný chod alebo sladký dezert, vždy však zabezpečia potešenie z každého sústa.
Ingrediencie
- Na cesto:
- 500 g uvarených zemiakov
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- Štipka soli
- Na posyp:
- 200 g mletého maku
- 100 g práškového cukru
- 50 g rozpusteného masla
Postup
- Príprava cesta: Zemiaky uvarte v šupke, potom ich ošúpte a ešte teplé pretlačte cez zemiakovú tlačenku. Pridajte múku, vajce a štipku soli. Všetko dôkladne premiešajte a vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky.
- Formovanie šúľancov a varenie: Na pomúčenej doske cesto vyvaľkajte do hrúbky asi 1 cm a nakrájajte na pásiky široké 2 cm. Každý pásik zrolujte do tvaru šúľanca a nakrájajte na kúsky dlhé približne 5 cm. Varte v osolenej vriacej vode približne 3 minúty, alebo kým šúľance nevyplávajú na povrch. Potom ich vyberte a nechajte odkvapkať.
- Príprava makovej zmesi a dokončenie: V miske zmiešajte mletý mak s práškovým cukrom. Hotové šúľance obaľte v tejto zmesi a následne polejte rozpusteným maslom.
Makové šúľance podávajte teplé, posypané ešte dodatočnou porciou práškového cukru alebo pokvapkané medom pre extra sladkosť. Tento tradičný slovenský pokrm je skvelým spôsobom, ako si vychutnať jednoduché ingrediencie v neodolateľnej forme.