Mäsová roláda s vajcom je tradičné a slávnostné jedlo, ktoré sa často objavuje na sviatočných stoloch počas veľkonočných a vianočných sviatkov. Tento pokrm kombinuje jemne ochutené mleté mäso s vajíčkami uvarenými na tvrdo, ktoré sa po narezaní rolády pekne prezentujú vo vnútri. Roláda je obľúbená nielen pre svoju výraznú prezentáciu, ale aj pre bohatú chuť a všestrannosť pri servírovaní.
Ingrediencie
- Na mäso:
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
- 100 g strúhanky
- 2 vajcia
- 2 ČL soli
- 1 ČL čierneho korenia
- 1 ČL majoránky
- Vnútorná plnka:
- 4 vajcia, uvarené na tvrdo
- Na obaľovanie:
- 2 surové vajcia, rozšľahané
- 200 g strúhanky
Postup
- Príprava mletého mäsa: V miske zmiešajte mleté bravčové a hovädzie mäso s nadrobno nakrájanou cibuľou, cesnakom, strúhankou, surovými vajcami, soľou, čiernym korením a majoránkou. Dobre premiešajte rukami, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne spojili a vytvorilo sa jednoliate mäsové cesto.
- Formovanie a plnenie rolády: Na čistý pracovný stôl položte potravinársku fóliu alebo pečiaci papier. Na fóliu rovnomerne rozložte mäsovú zmes do obdĺžnikového tvaru, asi 1 cm hrubého. Na stred mäsa pozdĺžne uložte uvarené vajcia na tvrdo. Pomocou fólie zvíjajte mäso okolo vajec do tvaru rolády, pričom dbajte na to, aby boli vajcia úplne zakryté mäsom.
- Opekanie rolády: Roládu jemne obaľte najskôr v rozšľahaných vajciach, potom v strúhanke. Vložte ju do pekáča a pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 1 hodinu, kým roláda nie je zlatistá a úplne uvarená.
Podávajte mäsovú roládu teplú alebo studenú, nakrájanú na plátky, čo krásne odhalí vzhľad vajíčok vo vnútri. Roláda sa perfektne hodí k rôznym prílohám, ako sú zemiaková kaša, čerstvá zelenina alebo rôzne druhy omáčok. Tento pôsobivý pokrm zaručene očarí vašich hostí svojou chuťou aj vzhľadom.