Čerešňová sezóna je tu a s ňou prichádza aj chuť na niečo jednoduché, sladké a nostalgické. Čerešňová bublanina od babičky je presne ten koláč, ktorý sa rozplýva na jazyku, vonia po vanilke a spája generácie.
V tomto recepte ti ukážeme, ako si pripraviť tradičnú hrnčekovú bublaninu, ktorá je nadýchaná, krehká a plná šťavnatého ovocia. Priprav si hrnček, zopár ingrediencií a za pár minút máš v rúre fantastickú čerešňovú bublaninu.
Prečo je tento recept výnimočný?
✔ Jednoduchý hrnčekový recept – žiadna váha, len klasický 250 ml hrnček
✔ Nadýchaná a krehká štruktúra vďaka správnemu pomeru surovín
✔ Tradičná chuť ako od babičky, ktorú miluje každá generácia
✔ Možnosť obmeniť s iným ovocím: višne, slivky či marhule
Ingrediencie (na 1 plech)
- 3 vajcia
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- ½ hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 2 hrnčeky vykôstkovaných čerstvých čerešní
- štipka soli
- práškový cukor na posypanie
Postup krok za krokom
- Predhrej rúru na 180 °C a priprav si plech s papierom na pečenie.
- V miske vyšľahaj vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom do penista.
- Prilej olej a mlieko, premiešaj.
- V druhej miske si zmiešaj múku s práškom do pečiva a soľou.
- Postupne vmiešaj sypkú zmes do tekutej zmesi. Výsledkom by malo byť hladké, stredne husté cesto.
- Vylej cesto na plech a rovnomerne rozlož čerešne (môžeš ich obaliť v múke, aby neklesli na dno).
- Peč približne 30–35 minút do zlatista – skús špajľu, ak vyjde suchá, bublanina je hotová.
- Po vychladnutí posyp práškovým cukrom a krájaj na kocky.
Tipy na vylepšenie
- Pre ešte väčšiu nadýchanosť pridaj 1 lyžicu citrónovej šťavy alebo nastrúhanú kôru.
- Ak chceš krehkú hrnčekovú bublaninu s ovocím, vyskúšaj kombináciu čerešní s marhuľami alebo čučoriedkami.
- Výborne chutí aj s lyžicou kyslej smotany navrchu.
Bublanina ako od babičky, ktorú si zamilujete
Tento osvedčený recept na babičkinu hrnčekovú čerešňovú bublaninu je dôkazom, že najjednoduchšie veci bývajú tie najlepšie. Je to spojenie letnej atmosféry, vône ovocia a domova. Či už ju pripravíte na víkend, oslavu alebo len tak ku káve – táto bublanina bude najlepšia, akú ste kedy jedli.