Vínové koláčiky sú tradičným pečivom, ktoré očarí svojou jednoduchosťou a delikátnou chuťou. Ich tajomstvo spočíva v použití bieleho vína, ktoré dodáva cestu nielen jedinečnú chuť, ale aj potrebnú krehkosť. Sú ideálnou voľbou na sviatky, oslavy alebo len tak na spríjemnenie bežného dňa.
Hoci príprava týchto koláčikov pôsobí nenáročne, výsledok vás prekvapí. Získate jemné pečivo, ktoré sa rozplýva na jazyku a ktoré bude neodolateľné pre všetkých členov vašej rodiny či hostí.
Čo budete potrebovať? Nevyhnutné ingrediencie pre dokonalý výsledok
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla (alebo margarínu)
- 4 PL bieleho vína
- Štipka soli
- Práškový cukor na obaľovanie
- Vanilkový cukor (voliteľné na dochutenie)
Postup: Od cesta až po dokonalé koláčiky
- Príprava cesta: Na pracovnú dosku nasypte múku, pridajte nakrájané maslo a štipku soli. Postupne prilievajte biele víno a rukami spracujte, až kým nevznikne hladké a pružné cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň 30 minút.
- Tvarovanie koláčikov: Po odpočinutí cesto rozvaľkajte na hrúbku 3-4 mm. Pomocou formičiek vykrajujte rôzne tvary – srdiečka, hviezdičky či kolieska.
- Pečenie: Vykrojené kúsky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 10-12 minút, alebo kým nezačnú jemne zlatnúť.
- Obaľovanie v cukre: Ešte teplé koláčiky obaľte v práškovom cukre, do ktorého môžete pridať vanilkový cukor. Tento krok dodá koláčikom sladkosť a jemnú arómu.
Prečo si tieto koláčiky zaslúžia miesto na vašom stole
Vínové koláčiky sú dôkazom, že jednoduchosť môže byť mimoriadne chutná. Ich krehká textúra a jemná chuť z nich robia ideálne pečivo na sviatky, no rovnako dobre sa hodia na bežné dni, keď chcete niečo rýchlo pripraviť. Navyše, s týmto receptom môžete experimentovať – pridajte trochu citrónovej kôry alebo štipku škorice pre nové chuťové variácie.