Bublanina s tvarohom a lesným ovocím je lahodný dezert, ktorý spája jemnú kyslosť tvarohu s sladkosťou čerstvého lesného ovocia. Tento koláč je ideálny na letné dni, rodinné oslavy alebo ako chutný snack k popoludňajšej káve. Vyznačuje sa nielen výbornou chuťou, ale aj jednoduchou prípravou.
Ingrediencie
- 500 g jemného tvarohu
- 300 g zmiešaného lesného ovocia (maliny, čučoriedky, jahody, černice)
- 250 g hladkej múky
- 200 g cukru
- 150 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 4 veľké vajcia
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
Postup
- Príprava ovocia a tvarohu: Lesné ovocie umyte a nechajte odkvapkať. Tvaroh rozotrite v miske, aby bol hladký a ľahšie sa s ním pracovalo.
- Príprava cesta: Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej a vzdušnej peny. Postupne pridávajte olej a mlieko, neustále miešajte. Potom pridajte tvaroh a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a štipkou soli. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Pečenie: Cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Na cesto rovnomerne rozložte pripravené lesné ovocie. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40–50 minút, kým koláč nebude zlatistý a pevný na dotyk.
- Podávanie: Nechajte koláč vychladnúť, potom ho posypte práškovým cukrom alebo podávajte s kopčekom zmrzliny alebo čerstvou šľahačkou. Bublanina s tvarohom a lesným ovocím je vynikajúca teplá aj studená.
Tento recept na bublaninu s tvarohom a lesným ovocím je perfektným spôsobom, ako využiť sezónne ovocie a vytvoriť dezert, ktorý je nielen chutný, ale aj farebne príťažlivý.