Preskočiť na obsah

Októbrové chuťovky z celého sveta: Ako rôzne krajiny vzdávajú hold jesenným chutiam

LIFEZONE.sk
REKLAMA

Október je mesiac, ktorý vo väčšine krajín symbolizuje prechod z leta do zimy, čas zberu plodín a prípravu na chladnejšie mesiace. Spojenie prírodných zmien a kultúrnych tradícií vedie k vytvoreniu jedinečných kulinárskych skvostov, ktoré odrážajú históriu, geografiu a spoločenské hodnoty daného národa. Pripojte sa k nám na kulinárskej ceste okolo sveta a objavte, ako rôzne krajiny oslavujú októbrové chuťovky.

Nemecko – Bratwurst a Pivo

Október v Nemecku je nerozlučne spätý s Oktoberfestom. Tento svetoznámy festival piva sa nesie v duchu tradičných nemeckých jedál, z ktorých dominuje bratwurst, klobása z bravčového mäsa, podávaná s horčicou a chlebom.

USA – Pumpkin pie (Tekvicový koláč)

Október v USA je v znamení Halloweenu a s tým spojená konzumácia tekvíc. Tekvicový koláč, ktorý sa tradične pripravuje z pyré z tekvice, vajec, mlieka a korenín, je neoddeliteľnou súčasťou amerických sviatkov.

Kanada – Javorový sirup a jablká

Kanadská krajina v októbri oplýva jasnými jesennými farbami. Javorový sirup a čerstvé jablká z úrody sú hlavnými súčasťami tradičných kanadských jedál.

Čína – Krabia sezóna

Október značí začiatok krabieho obdobia v Číne, kde sú červené riečne kraby považované za delikatesu. Servírujú sa tradične s rôznymi omáčkami a sú symbolom prosperity.

India – Samosa a Jalebi

V októbri sa v Indii oslavuje festival Diwali, počas ktorého sa pripravujú tradičné sladkosti ako jalebi a pikantné plnené taštičky samosa.

Španielsko – Gaštany a víno

Október je časom zberu gaštanov v Španielsku. Tieto pražené pochúťky, podávané s červeným vínom z najnovšej úrody, sú populárnou pochúťkou na španielskych uliciach.

Taliansko – Huby a hľuzovky

Talianske regióny ako Piemonte a Umbria sú v októbri známe zberom húb a hľuzoviek. Rizoto s hľuzovkami či cestoviny s hubami sú v tejto sezóne častým pokrmom.

Mexiko – Pan de Muerto

S blížiacim sa Dňom mŕtvych v novembri začínajú Mexičania v októbri pripravovať tradičný chlieb Pan de Muerto, ktorý je sladký a aromatický.

Francúzsko – Hrozno a víno

Október je mesiacom vinobrania vo Francúzsku. Čerstvé hrozno a nové vína sú súčasťou mnohých osláv a tradičných jedál.

Južná Kórea – Kimči

V októbri mnoho kórejských rodín pripravuje kimči, kyslé a pikantné zeleninové jedlo, ktoré je následne skladované na zimu.

Október je mesiacom bohatým na kulinárske tradície z celého sveta. S prichádzajúcou zimou sa v mnohých kultúrach objavuje potreba pripraviť sa na chladnejšie obdobie, či už prostredníctvom zberu plodín, prípravy zimných zásob alebo oslavou bohatstva prírody. Tak či onak, október nám ponúka chuťovú paletu, ktorá odráža bohatstvo a rozmanitosť kultúr našej planéty.

Najčastejšie otázky

REKLAMA
Zdielať tento článok

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.