LIFEZONE.sk
utorok, 17 júna, 2025
TIP na článok
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
No Result
View All Result
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFEZONE.sk
No Result
View All Result

Oškvarkové pagáče, recept na tradičné slovenské pečivo

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024
Recept

Recept

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Oškvarkové pagáče sú jedným z klasických slovenských pečív, ktoré sa tešia obľube nielen na Slovensku, ale aj v iných častiach strednej Európy. Tieto mäkké, ale na povrchu mierne chrumkavé pečivá sú vynikajúce na desiatu, ako doplnok k polievkam, alebo len tak k poháru piva či vína. Pagáče sú obzvlášť obľúbené vďaka svojej bohatej chuti, ktorú získavajú vďaka oškvarkom, a sú skvelou voľbou pre rôzne spoločenské príležitosti alebo sviatočné hostiny.

REKLAMA

Ingrediencie

  • Na cesto:
    • 500 g hladkej múky
    • 250 g masla alebo bravčovej masti
    • 200 g oškvarkov, jemne nasekaných
    • 1 vajce
    • 1 ČL soli
    • 1 PL kyslej smotany
    • 15 g čerstvého droždia
    • 100 ml teplého mlieka
  • Na potretie:
    • 1 vajce, rozšľahané
    • hrubá soľ, kôprové semená alebo rasca (voliteľné)

Postup

  1. Príprava kvasu: V malom pohári zmiešajte droždie s teplým mliekom a lyžičkou cukru. Nechajte na teplom mieste asi 10 minút, kým nezačne kvasiť a na povrchu sa neobjavia bublinky.
  2. Príprava cesta: Do veľkej mise preosejte múku a pridajte soľ. Pridajte zmäknuté maslo alebo bravčovú masť a vypracujte drobenku. Pridajte kvas, kyslú smotanu, vajce a nasekané oškvarky. Vymiešajte hladké a pružné cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu teplého mlieka. Cesto zakryte a nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
  3. Formovanie a pečenie pagáčov: Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 1 cm a vykrajujte kolieska alebo iné tvary pomocou formičky. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pagáče potrite rozšľahaným vajcom a posypte hrubou soľou, kôprovými semenami alebo rascou. Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 15-20 minút, kým nebudú zlatisté a pekne chrumkavé.

Podávajte oškvarkové pagáče teplé alebo vychladnuté. Sú ideálne na raňajky, k obedu alebo ako súčasť večerného stolovania. Toto pečivo si rýchlo získa srdce každého, kto má rád tradičné slovenské chute.

★★★★☆ (4.3/5 z 58 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin

Aktuálne správy

Richard Müller oživuje BANKET: Nový singel s Tinou vracia retro náboj na scénu

Ako zarobiť 100 000 eur: Reálne spôsoby, ktoré fungujú aj v roku 2025

Jozef Karika pripravuje nový mysteriózny triler PÁD. Čo o ňom vieme?

Na muške: Druhý výstrel Sivého muža triafa priamo do čierneho

Hadia žena: Príbeh duchovného prebudenia, uzdravenia a návratu k prírode

Zdravý spánok podľa ajurvédy: Ako obnoviť rovnováhu tela aj mysle

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909