LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
štvrtok, 13 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Pečená kačica s gaštanovou plnkou: Sviatočný poklad na stole

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
02. októbra 2025 13:08
Pečená kačica so zlatistou kožou, plnená gaštanovou plnkou, servírovaná na bielom oválnom tanieri s petržlenovou ozdobou

Pečená kačica plnená gaštanovou plnkou

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Pečená kačica s gaštanovou plnkou je tradičný sviatočný pokrm, ktorý poteší bohatou chuťou a krásnou vôňou. Chrumkavá koža, šťavnaté mäso a jemná gaštanová plnka robia z tohto receptu skutočnú delikatesu na rodinné oslavy alebo sviatky.

REKLAMA

Čas prípravy: 30 minút (+ 2 hodiny pečenia)
Počet porcií: 6
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

Na kačicu

  • 1 kačica (cca 2,5 kg)
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL majoránky

Na gaštanovú plnku

  • 250 g gaštanového pyré (nesladené) alebo varených gaštanov
  • 2 rožky (nakrájané na kocky)
  • 1 cibuľa
  • 2 PL masla
  • 1 vajce
  • 100 ml mlieka
  • soľ, čierne korenie
  • štipka muškátového orieška

Na prílohu (odporúčané)

  • dusená červená kapusta
  • zemiakové knedle alebo lokše

Postup

  1. Kačicu očistite, osušte, osoľte zvnútra aj zvonku, posypte korením a majoránkou. Nechajte 1 hodinu odležať.
  2. Na plnku opražte cibuľu na masle, pridajte nakrájané rožky, mlieko a premiešajte. Zapracujte pyré z gaštanov, vajce, osoľte, okoreňte a pridajte štipku muškátového orieška.
  3. Kačicu naplňte pripravenou plnkou a zašite alebo uzavrite ihlicami.
  4. Položte ju do pekáča, podlejte trochou vody a prikryte. Pečte pri 170 °C asi 90 minút, počas pečenia oblievajte výpekom.
  5. Odstráňte pokrievku a pečte ešte 30–40 minút pri 200 °C, aby koža krásne zozlatla a bola chrumkavá.
  6. Podávajte s prílohami – červenou kapustou a knedľou či lokšami.

Tipy a variácie

  • Ak chcete výraznejšiu chuť, pridajte do plnky hrsť sušených brusníc alebo jabĺk.
  • Kožu pred pečením môžete potrieť medom alebo jablkovým sirupom, bude ešte chrumkavejšia.
  • Výpek z kačice použite ako základ na lahodnú omáčku.

Nutričné údaje na 1 porciu (cca 300 g s plnkou)
Kalórie: cca 520 kcal
Bielkoviny: 38 g
Sacharidy: 16 g
Tuky: 34 g

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Dievča z kalendára

Dievča z kalendára

Sebastian Fitzek

21,17 € Viac →
Zabudni na mňa

Zabudni na mňa

K.M. Moronova

16,92 € Viac →
H

H

Bernard Minier

24,42 € Viac →
REKLAMA

Doprajte si túto slávnostnú pečenú kačicu s gaštanovou plnkou a vychutnajte si výnimočný obed s rodinou.

FAQ: Najčastejšie otázky o pečenej kačici s gaštanovou plnkou

Ako dosiahnuť, aby bola koža na kačici chrumkavá?

Po dopečení kačicu odokryte a pečte pri vyššej teplote, prípadne kožu potrite medom alebo jablkovým sirupom.

Dá sa plnka pripraviť aj bez gaštanov?

Áno, môžete použiť huby, jablká alebo sušené ovocie, no gaštany dodávajú receptu jedinečnú chuť.

Aké prílohy sa najlepšie hodia ku kačici?

Tradične sa podáva s dusenou červenou kapustou a zemiakovými knedľami alebo lokšami.

Ako dlho pečieť kačicu, aby bola šťavnatá?

Kačicu pečte približne 2 hodiny – najprv prikrytú, potom odkrytú, pričom ju pravidelne polievajte výpekom.

Môžem kačicu pripraviť vopred?

Áno, môžete ju predpiecť deň vopred a pred podávaním krátko zapiecť, aby bola koža opäť chrumkavá.

Čo spraviť s výpekom z kačice?

Výpek použite ako základ na lahodnú omáčku, ktorú môžete podávať spolu s kačicou.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt