LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Pečené bravčové mäso s kapustou a zemiakovými knedľami: Tradičný nedeľný obed

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
09. septembra 2025 11:40
Bravčové pečené s kyslou kapustou a zemiakovými knedľami, podávané s výpekom na bielom tanieri

Bravčové pečené s kapustou a zemiakovými knedľami

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Bravčové pečené s kapustou a knedľami je jedlo, ktoré nesmie chýbať na sviatočnom alebo nedeľnom stole. Chrumkavé mäso, voňavá dusená kapusta a jemné zemiakové knedle vytvárajú dokonalú harmóniu chutí. Tento recept je stelesnením tradičnej domácej kuchyne, ktorá zasýti a poteší celú rodinu.

REKLAMA

Čas prípravy: 2 hodiny 30 minút
Počet porcií: 6
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

Na pečené bravčové mäso

  • 1,2 kg bravčového mäsa (stehno alebo krkovička)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL bravčovej masti alebo oleja
  • 1 ČL rasce
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • 250 ml vývaru alebo vody

Na dusenú kapustu

  • 600 g kyslej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 PL oleja alebo masti
  • 1 ČL cukru
  • 100 ml vody alebo vývaru
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • 1 bobkový list

Na zemiakové knedle

  • 600 g varených zemiakov (v šupke, vychladnutých)
  • 200 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 ČL soli

Postup

  1. Mäso umyjeme, osušíme a potrieme roztlačeným cesnakom, soľou, korením a rascou.
  2. Na pekáči rozpálime masť alebo olej, vložíme mäso a opečieme zo všetkých strán.
  3. Podlejeme vývarom, prikryjeme a pečieme pri 180 °C cca 1,5 hodiny. Občas podlejeme vlastnou šťavou.
  4. Na záver odkryjeme a necháme zapiecť do chrumkava.
  5. Na masti speníme cibuľu, pridáme kyslú kapustu, bobkový list a podlejeme trochou vody alebo vývaru.
  6. Dochutíme soľou, korením a cukrom podľa chuti.
  7. Dusíme pod pokrievkou cca 30 minút, občas premiešame.
  8. Vychladnuté zemiaky pretlačíme, pridáme múku, vajce a soľ.
  9. Vypracujeme cesto, vytvarujeme 2–3 valčeky.
  10. Varíme vo vriacej osolenej vode cca 15–20 minút.
  11. Po uvarení nakrájame na plátky.

Tipy a variácie

  • Do kapusty môžete pridať aj kúsok údeného mäsa alebo klobásy pre výraznejšiu chuť.
  • Mäso chutí skvele aj na druhý deň – pokojne ho pripravte deň vopred.
  • Zemiakové knedle môžete nahradiť klasickými parenými knedľami.

Nutričné údaje na 1 porciu
Kalórie: cca 650 kcal
Bielkoviny: 35 g
Sacharidy: 55 g
Tuky: 28 g

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Potkan kráľ

Potkan kráľ

James Clavell

21,41 € Viac →
Čierny les, modré nebo

Čierny les, modré nebo

Eowyn Ivey

17,11 € Viac →
REKLAMA

Ako pripravujete tento recept vy? Máte vlastné tipy, triky alebo rodinné tajomstvá? Napíšte ich do komentárov a inšpirujte aj ostatných čitateľov.

FAQ: Najčastejšie otázky o pečenom bravčovom s kapustou a knedľami

Aké bravčové mäso je najlepšie na pečenie?

Najčastejšie sa používa stehno alebo krkovička – mäso ostane šťavnaté a chutné.

Dá sa kapusta pripraviť aj zo sladkej kapusty?

Áno, ale chuť bude jemnejšia. Pre výraznejšiu arómu odporúčame kyslú kapustu.

Ako docieliť chrumkavú kôrku na mäse?

Mäso na záver pečenia odkryte a nechajte zapiecť pri vyššej teplote.

Je možné knedle pripraviť aj deň vopred?

Áno, po uvarení ich stačí uchovať v uzavretej nádobe a pred podávaním zohriať na pare.

Dá sa recept obmeniť aj na rýchlejšiu verziu?

Áno, knedle môžete nahradiť varenými zemiakmi a kapustu pripraviť z menšej dávky.

Aká príloha sa hodí namiesto zemiakových knedlí?

Výborne chutia aj s klasickými parenými knedľami alebo čerstvým chlebom.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt