Preskočiť na obsah

Plnené zemiaky, recept na výborné a jednoduché jedlo

Plnené zemiaky sú všestranné a ľahko prispôsobiteľné jedlo, ktoré si môžete užiť na mnoho spôsobov. Tento recept vám ukáže, ako pripraviť zemiaky plnené bohatou smotanovou zmesou so slaninou a syrom, vytvárajúce útulné a sýte jedlo, ktoré je ideálne ako hlavný chod alebo ako pohostinná večera pre priateľov a rodinu. Plnené zemiaky môžete podávať samostatne alebo s ľahkým zeleninovým šalátom na získanie kompletného jedla.

Ingrediencie

  • Základné suroviny:
    • 4 veľké zemiaky, ideálne pečiace
  • Na plnku:
    • 100 g slaniny, nakrájanej na kocky
    • 1 šálka nastrúhaného syra cheddar alebo gouda
    • 1/2 šálky kyslej smotany
    • 2 jarné cibuľky, nakrájané
    • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  1. Príprava zemiakov: Zemiaky dôkladne umyte a osušte. Každý zemiak niekoľkokrát prepichnite vidličkou, aby počas pečenia mohol plyn ľahko unikať. Zemiaky zabaľte do alobalu a pečte v predhriatej rúre na 200°C asi 1 hodinu alebo kým nebudú mäkké. Po upečení nechajte zemiaky trochu vychladnúť, potom ich pozdĺžne prerežte a opatrne vydlabte vnútro, pričom nechajte tenkú vrstvu zemiaka pri šupke, aby si zemiaky zachovali tvar.
  2. Príprava a plnenie zemiakov: Medzitým na panvici opečte slaninu do chrumkava. V miske zmiešajte vydlabanú zemiakovú dužinu, opečenú slaninu, kyslú smotanu, nastrúhaný syr a jarnú cibuľku. Dochutite soľou a čiernym korením. Touto zmesou naplňte vydlabané zemiaky a posypte zvyšným syrom. Pečte v rúre na 180°C asi 15-20 minút alebo kým nie je syr rozpustený a zlatistý.

Podávajte plnené zemiaky horúce, ozdobené ďalšou kyslou smotanou alebo jarnou cibuľkou podľa chuti. Tento recept je dokonalým príkladom toho, ako môžete vytvoriť jednoduché, no výnimočné jedlo z bežných ingrediencií, ktoré pravdepodobne už máte doma.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *