Cesnaková polievka, známa svojimi liečivými vlastnosťami a intenzívnou chuťou, je jedným z klenotov tradičnej kuchyne. Tento recept prinesie na váš stôl polievku plnú chuti, ktorá je nielen zdravá, ale aj veľmi potešujúca. Chrumkavé krutóny pridané na vrch dodávajú tejto hladkej polievke príjemný textúrny kontrast. Ideálna na zahriatie počas chladných dní alebo ako úvodný chod pri špeciálnej večeri, cesnaková polievka s krutónmi je istým spôsobom, ako ohúriť vašich hostí jednoduchosťou a eleganciou.
Ingrediencie
- 1 hlávka cesnaku, rozdelená na strúčiky a olúpaná
- 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 100 ml smotany na varenie
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 PL olivového oleja
- Na krutóny: 2 plátky staršieho bielého chleba, nakrájané na kocky
- 2 PL masla
Postup
- Príprava cesnakovej bázy: Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte cibuľu. Restujte ju, kým nezmäkne a nezozlatí sa. Pridajte cesnak a restujte ešte 2 minúty, potom zmes zalejte vývarom. Pridajte zemiaky, tymián, soľ a korenie. Varíte na miernom ohni približne 20 minút, kým zemiaky nebudú mäkké.
- Príprava krutónov a dokončenie polievky: Medzitým na inej panvici roztopíte maslo a pridáte kocky chleba. Opečte ich dozlatista z každej strany, aby boli krásne chrumkavé. Keď sú zemiaky mäkké, polievku rozmixujte ponorným mixérom do hladka. Pred podávaním vmiešajte smotanu a znova ohrejte, ale už nevarte.
Podávajte polievku horúcu, s chrumkavými krutónmi rozsypanými po vrchu. Tento jednoduchý, ale bohatý recept na cesnakovú polievku je ideálny pre každého, kto hľadá útulnú a zasýtiacu večeru. Dobrú chuť!