Bublanina s figami a orechovou polevou je dezert, ktorý spája bohaté chutné figy s výraznou orechovou polevou. Tento koláč je ideálny na jesenné obdobie, keď sú figy v sezóne, a predstavuje dokonalú kombináciu sladkosti s orieškovou hĺbkou. Je to vynikajúci spôsob, ako ohromiť hostí na každej oslave alebo rodinnom stretnutí.
Ingrediencie
- 300 g čerstvých fig, nakrájaných na štvrtiny
- 100 g vlašských orechov, nasekaných
- 250 g hladkej múky
- 200 g cukru
- 150 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 4 veľké vajcia
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
Postup
- Príprava fig a orechov: Figy umyte a nakrájajte na štvrtiny. Orechy jemne nasekajte na menšie kúsky.
- Príprava cesta: Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej a vzdušnej peny. Postupne pridávajte olej a mlieko, stále miešajte. Potom postupne pridajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a štipkou soli. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Pečenie: Cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Na cesto rovnomerne rozložte nakrájané figy a posypte nasekanými orechami. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35-45 minút, kým koláč nebude zlatistý a pevný na dotyk.
- Podávanie: Nechajte koláč vychladnúť, potom ho polejte orechovou polevou, ktorú pripravíte zmiešaním rozpusteného masla, cukru a mletých orechov do hladka. Bublanina s figami a orechovou polevou je vynikajúca teplá aj studená.
Tento recept na bublaninu s figami a orechovou polevou je skutočne výnimočný dezert, ktorý ponúka nezvyčajnú a pôsobivú kombináciu chutí, ideálnu na akúkoľvek špeciálnu príležitosť.