Domáci černicový džem je fantastickým spôsobom, ako si uchovať sladkú a intenzívnu chuť černíc na dlhé zimné mesiace. Tento džem je nielen chutný, ale aj veľmi zdravý, pretože černice sú plné antioxidantov a vitamínov. Jeho tmavá, takmer mystická farba a hlboká, bohatá chuť sú perfektné na rozmaznávanie sa pri raňajkách alebo ako sladký doplnok k dezertom. Tento džem je tiež vynikajúci darček pre priateľov a rodinu.
Ingrediencie
- 1 kg čerstvých černíc
- 500 g kryštálového cukru
- Šťava z 1 citróna
Postup
- Príprava černíc: Černice dôkladne umyte, odstráňte akékoľvek lístky alebo stopky a nechajte ich dobre odkvapkať. Ak chcete mať jemnejší džem, môžete černice rozmixovať v mixéri na pyré.
- Varenie džemu: Vo veľkom hrnci zmiešajte černice, cukor a citrónovú šťavu. Nechajte zmes odstáť asi 10 minút, aby sa cukor začal rozpúšťať. Potom zmes zohrejte na strednom ohni a priveďte k varu. Znížte teplotu a varíte na miernom ohni 30-40 minút, pričom občas premiešajte. Varte, kým džem nezahustne. Počas varenia odstraňujte penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
- Sterilizácia pohárov: Kým sa džem varí, sterilizujte poháre. Poháre môžete vyvárať vo vode alebo zahriať v rúre na 100°C na desať minút.
- Plnenie a uchovávanie: Horúci džem ihneď nalejte do pripravených sterilizovaných pohárov, zavrite viečka, otočte poháre hore dnom a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí ich otočte späť a uložte na chladné, tmavé miesto.
Výroba domáceho černicového džemu je jednoduchý a zábavný spôsob, ako si užiť chuť letných černíc celý rok. Tento džem je skvelý na chlebíky, ako prídavok k palacinkám alebo jogurtu a robí nádherné, osobné darčeky pre vašich blízkych.