Domáci višňový džem je perfektný spôsob, ako si zachovať chuť sviežich višní počas celého roka. Tento džem je skvelý nielen na raňajkové pečivo, ale aj ako doplnok k dezertom alebo dokonca ako základ pre rôzne omáčky. S jeho sladko-kyslou chuťou si určite získate obľubu u všetkých členov rodiny.
Ingrediencie
- 1 kg višní, vykôstkovaných
- 700 g kryštálového cukru
- Šťava z 1 veľkého citróna
Postup
- Príprava višní: Višne dôkladne umyte, odstráňte stopky a vykôstkujte. Najlepšie je použiť vykôstkovač, aby ste získali čo najviac celých plodov.
- Varenie džemu: Višne, cukor a citrónovú šťavu dajte do veľkého hrnca. Nechajte ich asi 10 minút odstáť, aby višne pustili šťavu. Následne zmes zohrejte na strednej teplote, privedte k varu a varíte na nižšej teplote. Varte asi 30-40 minút, prípadne kým džem nezahustne. Počas varenia pravidelne zbierajte penu z povrchu.
- Sterilizácia pohárov: Medzitým sterilizujte sklenené poháre a viečka. Poháre môžete vyvariť vo vode alebo ich umiestniť do rúry pri teplote 100°C na 10 minút.
- Plnenie pohárov: Horúci džem ihneď naplňte do pripravených sterilizovaných pohárov. Poháre dobre uzavrite, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť na vytvorenie vákua.
Domáci višňový džem je výnimočný vďaka svojej intenzívnej chuti a aróme. Jeho príprava môže byť jednoduchá a výsledok vždy stojí za to. Užite si tento višňový džem ako doplnok k vašim obľúbeným jedlám alebo ako sladký darček pre vašich blízkych.