Hurmikaki, známy aj ako persimon alebo kaki, je ovocie, ktoré sa vyznačuje svojou jasnou oranžovou farbou a sladkou, mierne maslovou chuťou. Džem z hurmikaki je vynikajúcim spôsobom, ako si užiť túto exotickú chuť počas celého roka. Je ideálny na rozotieranie na toast, ako prísada do jogurtov alebo ako špeciálny doplnok k syrom. Tento džem má jemnú textúru a bohatú chuť, ktorá poteší každého milovníka ovocných delikates.
Ingrediencie
- 1 kg zrelého hurmikaki, olúpaného a nakrájaného na kúsky
- 500 g kryštálového cukru
- Šťava z 1 veľkého citróna
Postup
- Príprava hurmikaki: Olúpte hurmikaki a odstráňte všetky semená. Nakrájajte ovocie na malé kúsky. Pre hladší džem môžete ovocie rozdrviť alebo rozmixovať na kašu.
- Varenie džemu: V hrnci zmiešajte nakrájané hurmikaki, cukor a citrónovú šťavu. Nechajte zmes asi 10 minút odstáť, aby hurmikaki pustilo šťavu a cukor sa začal rozpúšťať. Potom zohrejte zmes na strednej teplote, priveďte k varu a varíte na miernom ohni približne 30-40 minút, alebo kým džem nezahustne. Počas varenia pravidelne miešajte a odstraňujte penu z povrchu.
- Sterilizácia pohárov: Kým sa džem varí, sterilizujte poháre vyvarením vo vode alebo zahriatím v rúre na 100°C po dobu 10 minút.
- Plnenie pohárov: Horúci džem ihneď naplňte do sterilizovaných pohárov. Naplňte poháre takmer po okraj, utrite okraje, uzavrite viečkami, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Tento domáci hurmikaki džem je luxusnou pochúťkou, ktorá obohatí vaše gurmánske zážitky. Jeho jedinečná chuť a krémová textúra robia z neho výnimočný doplnok k mnohým jedlám alebo jednoducho ako sladký luxus pri raňajkách.