Bublanina s medovkou a citrónom je ľahký, osviežujúci dezert, ktorý skvele využijete počas horúcich letných dní. Kombinácia citrónovej šťavy a aromatickej medovky pridáva tejto bublanine sviežosť a jemnú bylinkovú chuť. Je to vynikajúca voľba pre rodinné stretnutia alebo ako rýchly dezert pre nečakaných hostí.
Ingrediencie
- Šťava a kôra z 2 veľkých citrónov
- Hrste čerstvých listov medovky, jemne nasekaných
- 250 g hladkej múky
- 200 g cukru
- 150 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 3 veľké vajcia
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
Postup
- Príprava citrónovej šťavy a kôry, medovky: Umýte citróny a nastrúhajte z nich kôru, potom ich rozkrojte a vytlačte šťavu. Medovku umyte a jemne nasekajte. Citrónovú šťavu, kôru a medovku odložte bokom.
- Príprava cesta: Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej a vzdušnej peny. Postupne pridávajte olej a mlieko, stále miešajte. Potom pridajte citrónovú šťavu s kôrou a nasekanú medovku. Nakoniec pridajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a štipkou soli. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Pečenie: Cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35–45 minút, kým koláč nebude zlatistý a pevný na dotyk.
- Podávanie: Nechajte koláč vychladnúť, potom ho posypte práškovým cukrom alebo polejte ľahkým citrónovým sirupom pre extra sviežosť. Bublanina s medovkou a citrónom je vynikajúca teplá aj studená.
Tento recept na bublaninu s medovkou a citrónom je ideálny pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať ľahký, svieži dezert s nádychom prírody. Užite si osviežujúce chute a arómy, ktoré ho robia perfektným letným potešením!