Cacio e Pepe, čo v preklade znamená „syr a korenie“, je klasickým rímskym jedlom, ktoré oslavuje silu jednoduchosti v talianskej kuchyni. Toto tradičné jedlo je základnou súčasťou talianskej gastronómie a kombinuje len niekoľko základných ingrediencií, ktoré spolu vytvárajú úžasne bohatú a potešujúcu chuť. Recept Cacio e Pepe vyžaduje len špagety, kvalitný pecorino syr a čerstvo namleté čierne korenie, ale jeho príprava spočíva v umení správneho načasovania a techniky.
Ingrediencie
- 400 g špagiet
- 200 g pecorino syra, nastrúhaného
- 2 čajové lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- Soľ na varenie cestovín
Postup
- Varenie špagiet: V hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríte špagety al dente podľa návodu na obale. Pred scedením špagiet si odložte približne 2 poháre vody z varenia.
- Miešanie špagiet s pecorino syrom a korením: Vo veľkej panvici zľahka opražte mleté čierne korenie, aby sa uvoľnili jeho arómy. Potom pridajte trochu vody z varenia špagiet a nechajte zmes krátko povariť. Pridajte scedené špagety do panvice. Odstavte z ohňa a za stáleho miešania postupne pridávajte nastrúhaný pecorino syr a prípadne trochu vody z varenia, aby sa vytvorila krémová omáčka, ktorá úplne obalí špagety.
Podávajte ihneď, posypané ďalším pecorino syrom a prípadne s ďalším nastrúhaným čiernym korením. Cacio e Pepe je perfektným príkladom toho, ako môže byť jednoduché jedlo neobyčajne lahodné. Táto jednoduchá, ale elegantná kombinácia ingrediencií je svedectvom o talianskom dedičstve a lásku k jednoduchým, ale výnimočným pokrmom.