Segedínsky guláš je lahodný maďarský pokrm, ktorý si získal srdcia mnohých na Slovensku. Tento tradičný recept kombinuje jemné bravčové mäso s kyslou kapustou a krémovou smotanou, čo vytvára bohaté, hrejivé jedlo ideálne na chladné dni. Jeho unikátna kombinácia chutí je dôkazom stredoeurópskej kuchynskej tradície a poskytuje pohodlie pri každom súste.
Ingrediencie
- 500 g bravčovej krkovičky, nakrájanej na kocky
- 500 g kyslej kapusty
- 2 veľké cibule, nakrájané na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
- 1 PL masti alebo oleja
- 1 ČL mletej papriky
- 200 ml kyslej smotany
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- 1 bobkový list
- 1 ČL majoránky (voliteľné)
- 1 PL múky (na zahustenie)
Postup
- Opraženie mäsa a základu: Na panvici rozohrejte mast alebo olej a opražte cibulu do zlatista. Pridajte cesnak a po chvíli opraženia pridajte bravčové mäso. Opečte ho zo všetkých strán do zlatohneda. Potom zasypeme mletou paprikou a krátko opražíme, aby sa uvoľnili chute.
- Príprava guláša: Pridajte kyslú kapustu a zalejte malým množstvom vody alebo vývaru. Pridajte bobkový list, majoránku a ochutnajte soľou a korením. Všetko spolu nechajte dusiť na miernom ohni približne 45 minút, kým mäso nie je mäkké.
- Dochutenie a zahustenie: Krátko pred dokončením varenia v malej miske zmiešajte kyslú smotanu s múkou a pridajte do guláša. Dobré premiešajte a nechajte ešte asi 5 minút povariť, aby sa džem zahustil.
- Servírovanie: Segedínsky guláš podávajte teplý, ideálne s parenou knedľou alebo chlebom, čo umocní jeho chuťový zážitok.
Tento bohatý a uspokojujúci pokrm je výborným príkladom stredoeurópskej kuchyne, kde sa stretávajú tradície rôznych kultúr. Segedínsky guláš je nielen chutný, ale aj pohodlný, čo ho robí ideálnym jedlom pre rodinné stretnutia a sviatočné obedy.