• SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
sobota, 12 júla, 2025
No Result
View All Result
LIFEZONE.sk
TIP na knihu
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFEZONE.sk
No Result
View All Result

Slivkové gule, tradičný Recept na obľúbenú slovenskú pochúťku

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024
LIFEZONE.sk

LIFEZONE.sk

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Slivkové gule sú obľúbeným dezertom v mnohých stredoeurópskych krajinách, vrátane Slovenska. Tento chutný a jednoduchý pokrm je zvlášť obľúbený v jesennom období, keď sú slivky najsladšie a najšťavnatejšie. Slivkové gule sú výborné samotné alebo posypané cukrom a škoricou, podávané s rozpusteným maslom alebo posypané strúhaným tvarohom. Sú ideálne ako sladká večera alebo ako bohatý dezert.

ADVERTISEMENT

Ingrediencie

  • Na cesto:
    • 500 g zemiakov, uvarených a pretlačených
    • 250 g hladkej múky
    • 1 vajce
    • Štipka soli
  • Na plnku:
    • 12 zrelých sliviek, bez kôstok
    • 1 ČL cukru do každej slivky (voliteľné)
  • Na posypanie:
    • Rozpustené maslo
    • Mletý cukor zmiešaný so škoricou

Postup

  1. Príprava cesta: Uvarte zemiaky, ošúpte ich a ešte teplé pretlačte cez tlačenku alebo rozdrťte. Nechajte zemiaky úplne vychladnúť. Pridajte múku, vajce a štipku soli k vychladnutým zemiakom a vypracujte hladké, mäkké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, môžete pridať trochu múky, ale dajte si pozor, aby cesto nebolo príliš tvrdé.
  2. Formovanie a varenie gulí: Na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkajte cesto na hrúbku asi 1 cm. Vykrájajte z cesta kruhy. Do stredu každého kruhu vložte slivku, do ktorej môžete pridať trochu cukru, ak chcete. Cesto zabaľte okolo slivky a formujte gule. V hrnci privediete k varu osolenú vodu a opatrne do nej vložte slivkové gule. Varíte približne 10-15 minút, alebo kým gule nevyplávajú na povrch a cesto nie je dôkladne uvarené.

Podávajte slivkové gule horúce, poliate rozpusteným maslom a posypané zmesou cukru a škorice. Tento tradičný dezert je nielen chutný, ale aj pohodlný a zaručene si ho zamilujete pri každom kúsku.

ShareTweetPin
ADVERTISEMENT
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk prináša aktuálne správy, zaujímavosti a články z oblasti kultúry, hudby a životného štýlu. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý inšpiruje, informuje a baví našich čitateľov. Sledujte nás pre viac kvalitného obsahu!

Ďalšie články

Kuchyňa

Domáce sirupy, džemy a zaváraniny: Recepty na letnú sezónu

Kuchyňa

Čo na obed v nedeľu: Pečené kura s ryžou a kompótom, ktoré vám pripomenie chute detstva a rodinnú pohodu

Kuchyňa

Studená uhorková polievka so smotanou, ktorá vás v lete osvieži a prekvapí svojou jemnou chuťou

Kuchyňa

Čo jesť počas horúčav, aby vám nebolo ťažko a cítili ste sa sviežo aj v najväčších letných teplotách

Kuchyňa

Ako si doma spraviť limonádu ako z baru a očariť rodinu či priateľov sviežimi chuťami

Kuchyňa

Domáce sirupy zo sezónneho ovocia – kúsok leta vo fľaši, ktorý vám spríjemní aj tie najchladnejšie dni

Kuchyňa

Ovocná bublanina ako od babičky: Vôňa detstva, ktorá vám rozžiari deň

Kuchyňa

Domáca levanduľová limonáda: Osvieženie, ktoré pohladí chuť aj dušu

Kuchyňa

Rýchly recept na horúci deň: ovocný koláč s čučoriedkami

Kuchyňa

Ako usporiadať letnú grilovačku, na ktorú budú všetci dlho spomínať

  • Kontakt
  • Nenašli ste, čo ste hľadali?
  • Reklama
  • Tip na článok
  • Zásady ochrany osobných údajov

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909