Recepty na čínsky spôsob si získali obľubu po celom svete vďaka svojej rýchlej príprave, bohatej chuti a zaujímavým kombináciám surovín. Nejde len o jedlá z reštaurácií, ale aj o inšpiráciu pre domácu kuchyňu. Charakteristické sú rýchle tepelné úpravy (napr. vo woku), čerstvé suroviny, kontrastné chute (sladká, slaná, kyslá, pikantná) a minimum odpadu.
Typické suroviny pre čínske recepty
Zelenina: paprika, mrkva, cibuľa, jarná cibuľka, brokolica, bambusové výhonky, cukrový hrášok, kapusta, huby (napr. shiitake alebo čínske drevokazy).
Koreniny a dochucovadlá: sójová omáčka, ryžový ocot, sezamový olej, zázvor, cesnak, čili, ústricová omáčka, rybia omáčka, hoisin omáčka, med, päťkorenie (zmes anízu, škorice, klinčeka, feniklu a čierneho korenia).
Prílohy: ryža (jazmínová, basmati), ryžové alebo vaječné rezance.
Recepty na čínsky spôsob sú populárne, pretože sú rýchle, variabilné, chuťovo vyvážené a umožňujú využiť suroviny, ktoré máme bežne doma. A teraz si poďme pripraviť tri jednoduché a chutné jedlá na čínsky spôsob z kuracieho mäsa.
1. Kuracie prsia na čínsky spôsob so zeleninou a medovo-sójovou omáčkou
Ingrediencie:
- 400 g kuracích pŕs
- 1 červená paprika
- 1 mrkva
- 1 jarná cibuľka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL čerstvého strúhaného zázvoru
- 3 PL sójovej omáčky
- 2 PL medu
- 1 ČL ryžového octu
- 1 PL sezamového oleja
- olej na opekanie
- uvarená ryža na podávanie
Postup:
- Kuracie prsia nakrájame na tenké pásiky.
- V miske zmiešame sójovú omáčku, med, ryžový ocot a zázvor.
- Na panvici alebo woku rozohrejeme olej a orestujeme cesnak a jarnú cibuľku.
- Pridáme kuracie mäso a opečieme do zlata.
- Pridáme na prúžky nakrájanú zeleninu a krátko restujeme.
- Zalejeme omáčkou, premiešame a necháme prevrieť 3–5 minút.
- Pokvapkáme sezamovým olejom a podávame s ryžou.
2. Vykostené kuracie stehná s brokolicou a ústricovou omáčkou
Ingrediencie:
- 500 g vykostených kuracích stehien
- 200 g brokolice
- 1 cibuľa
- 2 PL ústricovej omáčky
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 ČL čili pasty alebo čerstvého čili
- 1 ČL kukuričného škrobu
- 100 ml vody
- olej na restovanie
- ryžové rezance
Postup:
- Stehná nakrájame na menšie kúsky.
- Brokolicu rozdelíme na malé ružičky, sparíme v horúcej vode a necháme odkvapkať.
- Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu.
- Pridáme mäso a opečieme zo všetkých strán.
- V miske zmiešame ústricovú a sójovú omáčku, čili pastu, škrob a vodu.
- Keď je mäso takmer hotové, pridáme brokolicu a zalejeme omáčkou.
- Necháme prevrieť, kým omáčka zhustne.
- Podávame s ryžovými rezancami.
3. Pikantné kuracie krídla na čínsky spôsob
Ingrediencie:
- 800 g kuracích krídiel
- 3 PL sójovej omáčky
- 1 PL ryžového vína (alebo suchého bieleho vína)
- 1 PL medu alebo trstinového cukru
- 1 ČL červeného čili (prášok alebo pasta)
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
- 1 ČL zázvoru
- 1 ČL sezamového oleja
- sezamové semienka a jarná cibuľka na posypanie
Postup:
- Kuracie krídla umyjeme a osušíme.
- V miske zmiešame všetky ingrediencie na marinádu a krídla do nej naložíme aspoň na 1 hodinu (ideálne cez noc).
- Krídla pečieme na plechu vyloženom papierom pri 200 °C asi 35–40 minút, v polovici pečenia otočíme.
- Po upečení posypeme sezamom a jarnou cibuľkou.
- Podávame s ryžou alebo ako chuťovku.
Čínska kuchyňa ponúka nespočetné možnosti a fantázii sa medze nekladú. Aj z bežných surovín si doma môžete vykúzliť exotickú večeru rýchlo, chutne a voňavo.
Zdroj foto: dreamstime.com