Preskočiť na obsah

Tajomstvo čínskej kuchyne: Rýchle a chutné recepty z kuracieho mäsa

REKLAMA

Recepty na čínsky spôsob si získali obľubu po celom svete vďaka svojej rýchlej príprave, bohatej chuti a zaujímavým kombináciám surovín. Nejde len o jedlá z reštaurácií, ale aj o inšpiráciu pre domácu kuchyňu. Charakteristické sú rýchle tepelné úpravy (napr. vo woku), čerstvé suroviny, kontrastné chute (sladká, slaná, kyslá, pikantná) a minimum odpadu.

Typické suroviny pre čínske recepty

Zelenina: paprika, mrkva, cibuľa, jarná cibuľka, brokolica, bambusové výhonky, cukrový hrášok, kapusta, huby (napr. shiitake alebo čínske drevokazy).

Koreniny a dochucovadlá: sójová omáčka, ryžový ocot, sezamový olej, zázvor, cesnak, čili, ústricová omáčka, rybia omáčka, hoisin omáčka, med, päťkorenie (zmes anízu, škorice, klinčeka, feniklu a čierneho korenia).

Prílohy: ryža (jazmínová, basmati), ryžové alebo vaječné rezance.

Recepty na čínsky spôsob sú populárne, pretože sú rýchle, variabilné, chuťovo vyvážené a umožňujú využiť suroviny, ktoré máme bežne doma. A teraz si poďme pripraviť tri jednoduché a chutné jedlá na čínsky spôsob z kuracieho mäsa.

1. Kuracie prsia na čínsky spôsob so zeleninou a medovo-sójovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 400 g kuracích pŕs
  • 1 červená paprika
  • 1 mrkva
  • 1 jarná cibuľka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL čerstvého strúhaného zázvoru
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 2 PL medu
  • 1 ČL ryžového octu
  • 1 PL sezamového oleja
  • olej na opekanie
  • uvarená ryža na podávanie

Postup:

  1. Kuracie prsia nakrájame na tenké pásiky.
  2. V miske zmiešame sójovú omáčku, med, ryžový ocot a zázvor.
  3. Na panvici alebo woku rozohrejeme olej a orestujeme cesnak a jarnú cibuľku.
  4. Pridáme kuracie mäso a opečieme do zlata.
  5. Pridáme na prúžky nakrájanú zeleninu a krátko restujeme.
  6. Zalejeme omáčkou, premiešame a necháme prevrieť 3–5 minút.
  7. Pokvapkáme sezamovým olejom a podávame s ryžou.

2. Vykostené kuracie stehná s brokolicou a ústricovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 500 g vykostených kuracích stehien
  • 200 g brokolice
  • 1 cibuľa
  • 2 PL ústricovej omáčky
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 ČL čili pasty alebo čerstvého čili
  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • 100 ml vody
  • olej na restovanie
  • ryžové rezance

Postup:

  1. Stehná nakrájame na menšie kúsky.
  2. Brokolicu rozdelíme na malé ružičky, sparíme v horúcej vode a necháme odkvapkať.
  3. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu.
  4. Pridáme mäso a opečieme zo všetkých strán.
  5. V miske zmiešame ústricovú a sójovú omáčku, čili pastu, škrob a vodu.
  6. Keď je mäso takmer hotové, pridáme brokolicu a zalejeme omáčkou.
  7. Necháme prevrieť, kým omáčka zhustne.
  8. Podávame s ryžovými rezancami.

3. Pikantné kuracie krídla na čínsky spôsob

Ingrediencie:

  • 800 g kuracích krídiel
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 1 PL ryžového vína (alebo suchého bieleho vína)
  • 1 PL medu alebo trstinového cukru
  • 1 ČL červeného čili (prášok alebo pasta)
  • 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
  • 1 ČL zázvoru
  • 1 ČL sezamového oleja
  • sezamové semienka a jarná cibuľka na posypanie

Postup:

  1. Kuracie krídla umyjeme a osušíme.
  2. V miske zmiešame všetky ingrediencie na marinádu a krídla do nej naložíme aspoň na 1 hodinu (ideálne cez noc).
  3. Krídla pečieme na plechu vyloženom papierom pri 200 °C asi 35–40 minút, v polovici pečenia otočíme.
  4. Po upečení posypeme sezamom a jarnou cibuľkou.
  5. Podávame s ryžou alebo ako chuťovku.

Čínska kuchyňa ponúka nespočetné možnosti a fantázii sa medze nekladú. Aj z bežných surovín si doma môžete vykúzliť exotickú večeru rýchlo, chutne a voňavo.

Zdroj foto: dreamstime.com

REKLAMA
Zdielať tento článok

PR článok

Tento článok je súčasťou plateného PR obsahu, ktorý vznikol v spolupráci s partnerom LIFEZONE.sk. Jeho cieľom je informovať čitateľov o produktoch, službách alebo značkách, ktoré môžu byť pre nich zaujímavé.