• Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt
utorok, 1 júla, 2025
No Result
View All Result
LIFEZONE.sk
TIP na knihu
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFEZONE.sk
No Result
View All Result

Štedrák – tradičný vianočný koláč s vrstvami maku, orechov, tvarohu a lekváru

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
5. septembra 2024
Tanier plný tradičných vianočných koláčikov ozdobených bielou polevou, obklopený vianočnými ozdobami, škoricou a sušenými pomarančmi. Ruka siaha po hviezdičkovom koláčiku.

Vianočné recepty plné chutí

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Štedrák je typickým symbolom slovenských Vianoc, ktorý sa už celé generácie pečie v mnohých rodinách. Tento pravý štedrák je obľúbený pre svoje bohaté vrstvy maku, orechov, tvarohu a lekváru, ktoré spolu vytvárajú nezameniteľnú chuť a vôňu Vianoc. Ak hľadáte najlepší vianočný štedrák, ktorý bude chutný, tradičný a zároveň jednoduchý na prípravu, ste na správnom mieste. Tento recept na babičkin štedrák je skvelou voľbou, ktorá vás vráti do detstva a naplní váš domov nádhernou vôňou Vianoc. V článku sa dozviete, ako si pripraviť výborný štedrák, ktorý si obľúbi celá vaša rodina. A ak máte málo času, nebojte sa, tento recept vám ponúka aj rýchly štedrák, ktorý si zvládnete upiecť aj popri všetkých ostatných vianočných prípravách.

REKLAMA

Ingrediencie

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 30 g droždia
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • citrónová kôra z jedného citróna

Na makovú náplň:

  • 200 g mletého maku
  • 100 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžica medu

Na orechovú náplň:

  • 200 g mletých orechov
  • 100 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžica rumu

Na tvarohovú náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 vajcia
  • hrozienka (podľa chuti)

Na lekvárovú náplň:

  • 200 g slivkového lekváru
  • 2 lyžice rumu

Na potretie:

  • 1 vajce

Postup

  1. Príprava cesta: Začnite tým, že si pripravíte kvások z droždia, trošky cukru a vlažného mlieka. Nechajte ho vzísť na teplom mieste. V miske zmiešajte múku, cukor, štipku soli a citrónovú kôru. Pridajte vykysnutý kvások, vajcia a rozpustené maslo. Všetko dôkladne premiešajte a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
  2. Príprava makovej náplne: V hrnci zahrejte mlieko s cukrom, pridajte mletý mak, vanilkový cukor a med. Všetko spolu varte, kým náplň nezhustne. Potom ju nechajte vychladnúť.
  3. Príprava orechovej náplne: Postup je podobný ako pri makovej náplni. V hrnci zahrejte mlieko s cukrom, pridajte mleté orechy, vanilkový cukor a rum. Varíme, kým náplň nezhustne, a necháme vychladnúť.
  4. Príprava tvarohovej náplne: V miske zmiešajte tvaroh, cukor, vanilkový cukor, vajcia a podľa chuti hrozienka. Všetko dôkladne premiešajte, aby ste získali hladkú hmotu.
  5. Príprava lekvárovej náplne: Slivkový lekvár zmiešajte s rumom, aby sa dobre rozotieral.
  6. Vrstvenie štedráka: Vykysnuté cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú časť rozvaľkajte na plát hrúbky asi 0,5 cm. Na prvý plát naneste makovú náplň, na druhý orechovú, na tretí tvarohovú a na štvrtý lekvárovú. Všetky pláty postupne navrstvite na seba.
  7. Pečenie: Takto pripravený štedrák preložte na vymastený plech, nechajte ho ešte 20 minút podkysnúť. Potom ho potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 45-50 minút, až kým štedrák nie je zlatohnedý.
  8. Podávanie: Po vychladnutí môžete vianočný štedrák krájať na plátky a podávať. Tento koláč vydrží dlho čerstvý a jeho chuť sa ešte viac zvýrazní na druhý deň.

Vychutnajte si najlepší vianočný štedrák so svojimi blízkymi a prežite nezabudnuteľné Vianoce!

Čo je štedrák?

Štedrák je tradičný slovenský vianočný koláč s vrstvami maku, orechov, tvarohu a lekváru, ktorý symbolizuje bohatstvo a pohostinnosť počas Vianoc.

Aké ingrediencie sú potrebné na prípravu štedráka?

Na štedrák potrebujete ingrediencie na cesto (múka, mlieko, maslo, cukor, droždie, vajcia, citrónová kôra), ako aj na makovú, orechovú, tvarohovú a lekvárovú náplň.

Ako sa pripravuje kvások na štedrák?

Kvások sa pripraví z droždia, trošky cukru a vlažného mlieka a nechá sa vzísť na teplom mieste.

Aké sú kroky na prípravu makovej náplne?

Maková náplň sa pripraví zahriatím mlieka s cukrom, pridaním mletého maku, vanilkového cukru a medu, a následným varením, kým náplň nezhustne.

Ako sa pripravuje orechová náplň na štedrák?

Orechová náplň sa pripraví podobne ako maková, zahriatím mlieka s cukrom, pridaním mletých orechov, vanilkového cukru a rumu, a varením do zhustnutia.

Ako vrstviť jednotlivé náplne v štedráku?

Vykysnuté cesto sa rozdelí na štyri časti, každá sa rozvaľká a postupne sa navrství maková, orechová, tvarohová a lekvárová náplň.

Na akú teplotu a ako dlho pečieme štedrák?

Štedrák sa pečie v predhriatej rúre na 180 °C približne 45-50 minút, alebo kým nie je zlatohnedý.

Prečo sa štedrák necháva podkysnúť pred pečením?

Nechávanie štedráka podkysnúť pred pečením zabezpečí, že koláč bude jemný a nadýchaný.

Ako správne skladovať štedrák, aby zostal čerstvý?

Štedrák sa najlepšie skladuje na chladnom mieste, kde vydrží dlho čerstvý, a jeho chuť sa dokonca zlepší na druhý deň.

Čím je štedrák špecifický ako vianočný dezert?

Štedrák je špecifický svojimi bohatými vrstvami rôznych plniek, ktoré reprezentujú hojnosť a vianočnú pohostinnosť, a jeho vôňa a chuť vytvárajú atmosféru slovenských Vianoc.
★★★★☆ (4.2/5 z 50 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk prináša aktuálne správy, zaujímavosti a články z oblasti kultúry, hudby a životného štýlu. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý inšpiruje, informuje a baví našich čitateľov. Sledujte nás pre viac kvalitného obsahu!

Ďalšie články

Kuchyňa

Ovocná bublanina ako od babičky: Vôňa detstva, ktorá vám rozžiari deň

Kuchyňa

Domáca levanduľová limonáda: Osvieženie, ktoré pohladí chuť aj dušu

Kuchyňa

Rýchly recept na horúci deň: ovocný koláč s čučoriedkami

Kuchyňa

Ako usporiadať letnú grilovačku, na ktorú budú všetci dlho spomínať

Kuchyňa

Osviežujúci tip do kuchyne: grilovaný hermelín

Kuchyňa

Osviežujúca uhorková polievka: Ideálny recept na horúce letné dni

Kuchyňa

Najlepšia čerešňová bublanina ako od babičky

Kuchyňa

Liečivá sila stromov: Recepty z korún prírody, ktoré vás prekvapia

Kuchyňa

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Kuchyňa

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Kuchyňa

Ovocná bublanina ako od babičky: Vôňa detstva, ktorá vám rozžiari deň

Niet krajšieho okamihu, než keď sa celým domom šíri vôňa, ktorá v nás vyvoláva spomienky na detstvo, prázdniny u babičky...

Read moreDetails

Dovolenkový rozpočet ako kľúč k slobode a radosti z cestovania

Domáca levanduľová limonáda: Osvieženie, ktoré pohladí chuť aj dušu

Dáma z Montparnassu: Príbeh Simone de Beauvoir, ktorý otriasol Parížom aj svetom

Táto kniha vás môže zachrániť: Prečo by ste mali spoznať rady najpopulárnejšieho chirurga na TikToku

Spev zlomeného mesiaca je krvavá jazda, ktorá vám zlomí srdce a už ho nikdy nedá dokopy

Prechádzka v parku, ktorá vás zmení navždy

Na čo nezabudnúť pri príprave auta na cestu na dovolenku?

Na čo sa zamerať pri výbere vhodného kancelárskeho stola?

Základné princípy a aspekty bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

REKLAMA

Beats for Love: Najväčší tanečný festival strednej Európy prináša svetové show a nový vesmír zážitkov

Titanic očaril Slovákov: Originálne artefakty, príbehy pasažierov a zážitok, ktorý vás prenesie v čase

Lestival 2025 v Dolnej Krupej: Rozprávkový festival plný fantázie, hudby a dobrodružstiev

Lucie štartuje novú éru: Nový spevák, nové skladby a veľké plány

Letné outfity pre ženy nad 30: Štýl, v ktorom sa budete cítiť skvele

Letné čítanie pre deti plné záhad, jednorožcov a mimozemšťanov

Unikátny zážitok: Výstava Titanic v Bratislave vás vezme priamo na palubu legendy

Rock pod Kameňom mení domov: Prichádza najväčší ročník v histórii

Samozber jahôd na Slovensku v roku 2025: Kde a kedy si môžete nazbierať čerstvé jahody?

Google Discover prichádza na počítače: Nová éra objavovania obsahu sa rozbieha

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909