Vyprážaný syr je obľúbeným jedlom v mnohých krajinách strednej Európy, predovšetkým v Česku a na Slovensku. Ide o jednoduchý, ale neodolateľný pokrm, ktorý spočíva vo vyprážaní plátov tvrdého syra v trojobale (múka, vajcia, strúhanka). Tento syr je chrumkavý zvonka a príjemne roztavený zvnútra. Podáva sa typicky s hranolkami a tatarskou omáčkou alebo len so sviežim šalátom pre ľahší variant.
Ingrediencie
- 4 plátky tvrdého syra, ako je eidam, gouda alebo ementál, každý asi 1-1.5 cm hrubý
- 2 vajcia
- 100 g hladkej múky
- 150 g strúhanky
- Soľ a čierne korenie na ochutenie
- Olej na vyprážanie
Postup
- Príprava trojobalu: Do troch rôznych misiek pripravte nasledovne: do prvej dajte hladkú múku, do druhej rozšľahané vajcia ochutené soľou a čiernym korením, a do tretej strúhanku. Každý syrový plátok najprv obaľte v múke, potom ponorte do vajec a na záver obaľte v strúhanke. Uistite sa, že každý kúsok syra je dobre pokrytý trojobalom, aby sa počas vyprážania neroztopil.
- Vyprážanie syra: Na panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja na stredne silnom ohni. Syr vyprážajte približne 2-3 minúty z každej strany, alebo kým nie je zlatistý a chrumkavý. Po vyprážaní položte syr na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný tuk.
Podávajte vyprážaný syr okamžite po upečení, kým je ešte horúci a syr vo vnútri krásne roztavený. Tento pokrm je vynikajúci s tatarskou omáčkou a hranolkami alebo so sviežim zeleninovým šalátom. Vyprážaný syr je jednoduchý na prípravu a je skvelou voľbou pre rýchly a sýty obed alebo večeru.