Džem z kivi a jahôd je skvelou kombináciou dvoch obľúbených ovocí, ktoré spolu vytvárajú nielen chutný, ale aj vizuálne pútavý džem. Tento recept je perfektnou alternatívou k tradičným džemom, ponúkajúc sviežu a ľahko kyslastú chuť kivi, ktorá je skvele vyvážená prirodzenou sladkosťou jahôd. Ideálny na raňajkové toastové chleby, croissanty alebo ako sladký topping na dezerty, tento džem si rýchlo zamilujete.
Ingrediencie
- Základné suroviny:
- 500 g čerstvých jahôd, očistených a nakrájaných
- 500 g zrelého kivi, olúpaného a nakrájaného
- Na dochutenie a konzerváciu:
- 750 g želírovacieho cukru 1:1
- Šťava z 1 veľkého citróna
Postup
- Príprava ovocia: V hrnci zmiešajte nakrájané jahody a kivi. K ovociu pridajte šťavu z citróna, ktorá nielenže zvýrazní chuť, ale tiež pomôže džemu zahustiť. Všetko spolu dôkladne premiešajte.
- Varenie džemu: K ovocnej zmesi pridajte želírovací cukru a dajte hrniec na stredne silný oheň. Nechajte zmes pomaly zovrieť, pričom pravidelne miešajte, aby ste zabránili prichytávaniu. Po dosiahnutí varu nechajte zmes bublať približne 10 minút, alebo kým nebude džem dosahovať požadovanú hustotu. Skúšku správnosti želírovania môžete vykonať tak, že malé množstvo džemu dáte na studený tanierik – ak po vychladnutí zahustne, je hotový.
Sterilizácia a ukladanie: Horúci džem ihneď nalejte do sterilizovaných pohárov, zavíčkujte a obráťte hore dnom na 5 minút, čo pomôže vytvoriť vákuum. Potom poháre otočte späť a nechajte úplne vychladnúť.
Tento džem z kivi a jahôd je nielen chutný, ale aj veľmi dekoratívny, čo ho robí skvelým darčekom pre rodinu a priateľov, alebo ako špeciálna pochúťka pre vaše raňajky. Užívajte si jeho sviežu a sladkú chuť ako prídavok k vašej obľúbenej raňajkovej rutine.