LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Aktuálne správy
streda, 30 júla, 2025
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Gastronomický sprievodca po Chorvátsku: Čo ochutnať

Ponorte sa do sveta chutí najlepších chorvátskych špecialít.

29. júla 2025
0 0
Gastronomický sprievodca po Chorvátsku: Čo ochutnať

Gastronomický sprievodca po Chorvátsku: Čo ochutnať

Chorvátsko, s jeho bohatou históriou a rozmanitou kultúrou, ponúka turistom nielen krásne pláže a historické pamiatky, ale aj jedinečnú a rozmanitú kuchyňu. Pri návšteve tejto krajiny je priam nevyhnutné ochutnať miestne špeciality, ktoré sú plné tradičných chutí a vôní, čerpajúcich inšpiráciu zo stredoeurópskej a balkánskej kuchyne. V tomto sprievodcovi vám predstavíme najtypickejšie chorvátske jedlá, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť.

Čo ochutnať v Chorvátsku

Crni rižot (Čierny rizoto): Tento ikonický pokrm z pobrežných oblastí Chorvátska, najmä z Dalmácie, je pripravený zo sépiového atramentu, ktorý mu dodáva charakteristickú čiernu farbu a jemnú chuť mora. Crni rižot je zvyčajne doplnený sépiou alebo iným morským plodmi, cesnakom, cibuľou a bielym vínom. Tento pokrm nájdete vo väčšine reštaurácií pozdĺž pobrežia.

Pašticada: Toto jedlo je považované za kráľovnú dalmatínskej kuchyne. Pašticada je pomaly dusené hovädzie mäso, ktoré je marinované v octe, víne a bylinkách, a následne dusené spolu so sušenými slivkami, figami a rôznymi koreninami. Podáva sa s domácimi nokami (gnocchi) a je tradične servírované počas sviatkov a špeciálnych príležitostí.

Peka: Peka je tradičný spôsob prípravy jedál pod železným zvonom pokrytým horúcim popolom. Tento spôsob prípravy, ktorý nájdete v mnohých reštauráciách v Dalmácii, sa využíva na prípravu mäsa (zvyčajne jahňacieho, teľacieho alebo chobotnice) s bylinkami a zemiakmi. Výsledkom je mimoriadne šťavnaté a chutné jedlo.

Kulen: Tento pikantný sušený klobásový výrobok pochádza z oblasti Slavónie. Kulen je vyrobený z kvalitného bravčového mäsa, červenej papriky, cesnaku a soli, a je tradične sušený až deväť mesiacov. Jeho výrazná chuť a sýta farba ho robia neodolateľným pre milovníkov pikantných jedál.

Istarski fuži s tartufima: V regióne Istrie sú trufle veľkým gastronomickým pokladom. Fuži sú typické cestoviny v tvare krátkych trubiek, ktoré sú často podávané s bohatou omáčkou z truflí. Táto kombinácia je skutočnou lahôdkou pre gurmánov.

Pag cheese (Paški sir): Tento syr z ostrova Pag je vyrobený z ovčieho mlieka a je známy svojou špecifickou chuťou, ktorá pochádza z pastvín bohato posiatych aromatickými bylinkami a morskou soľou. Paški sir je ideálny spoločník k miestnym vínam a prosciuttu.

Brudet: Tento rybí guláš je typický pre pobrežné oblasti Chorvátska. Brudet sa pripravuje z rôznych druhov rýb, ktoré sa dusia s cibuľou, cesnakom, paradajkami a vínom. Podáva sa s polentou alebo domácim chlebom.

Chorvátska kuchyňa je neoddeliteľnou súčasťou kultúry a histórie tejto krajiny. Každý región má svoje vlastné špeciality a jedinečné chute, ktoré odrážajú miestne zvyky a tradície. Pri návšteve Chorvátska by ste nemali vynechať možnosť ochutnať crni rižot, pašticadu, peku, kulen, istarski fuži s tartufima, paški sir a brudet. Tieto jedlá vám ponúknu autentický pohľad do srdca chorvátskej kuchyne a zanechajú nezabudnuteľné gastronomické zážitky.

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Čítajte viac

Dcérka zbadala v Benátkach ducha. O niekoľko hodín neskôr rodičov šokoval historický fakt
Cestovanie

Dcérka zbadala v Benátkach ducha. O niekoľko hodín neskôr rodičov šokoval historický fakt

29. júla 2025
Top 10 destinácií pri mori vhodných pre malé deti
Cestovanie

Top 10 destinácií pri mori vhodných pre malé deti

29. júla 2025
Tajomstvo čínskej kuchyne: Rýchle a chutné recepty z kuracieho mäsa
Kuchyňa

Tajomstvo čínskej kuchyne: Rýchle a chutné recepty z kuracieho mäsa

29. júla 2025
Čerešňová bublanina od klasických receptov po moderné nápady
Kuchyňa

Čerešňová bublanina od klasických receptov po moderné nápady

29. júla 2025
Letíte na dovolenku lietadlom? Vďaka týmto radám vás nebudú trápiť suché a podráždené oči
Cestovanie

Letíte na dovolenku lietadlom? Vďaka týmto radám vás nebudú trápiť suché a podráždené oči

29. júla 2025
Domáce sirupy, džemy a zaváraniny: Recepty na letnú sezónu
Kuchyňa

Domáce sirupy, džemy a zaváraniny: Recepty na letnú sezónu

29. júla 2025
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt