LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Aktuálne správy
štvrtok, 31 júla, 2025
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Tekvicové potešenie: 7 výnimočných receptov od polievky až po koláč

28. júla 2025
0 0
LIFEZONE.sk

LIFEZONE.sk

Jeseň je ročné obdobie, kedy naše trhy zaplavujú rôznorodé tekvice. Od malých okrúhlych tekvíc až po obrovské plodiny, tekvice sú nielen krásne na pohľad, ale aj neuveriteľne výživné a multifunkčné v kuchyni. V tomto článku sa pozrieme na sedem úžasných tekvicových receptov, ktoré vás prevedú cestou od bohatej polievky až po sladký koláč.

Tekvicová krémová polievka

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1l zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany na varenie
  • Soľ, čierne korenie
  • Olej alebo maslo na opraženie

Príprava:

  1. Tekvicu olúpeme, zbavíme semienok a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno.
  2. Na panvici rozpálime olej alebo maslo a opražíme cibuľu dozlatista. Pridáme cesnak a tekvicu a restujeme ešte 10 minút.
  3. Zalejeme vývarom a varíme, kým nie je tekvica mäkká.
  4. Polievku mixujeme do hladka, pridáme smotanu, soľ a korenie a necháme ešte chvíľu povariť.
  5. Podávame s opečeným chlebom.

Grilovaná tekvica s bylinkovým maslom

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica
  • 50 g masla
  • 2 PL čerstvých byliniek (rozmarín, tymián)
  • Soľ, čierne korenie

Príprava:

  1. Tekvicu nakrájame na tenké plátky.
  2. Maslo zmiešame s nasekanými bylinkami, soľou a korením.
  3. Plátky tekvice potrieme bylinkovým maslom a grilujeme 2-3 minúty z každej strany.
  4. Perfektné ako predjedlo alebo ako príloha.

Tekvicový humus

Ingrediencie:

  • 200g tekvice
  • 150g uvareného cíceru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL tahini
  • Šťava z 1 citróna
  • Soľ, čierne korenie, rasca
  • Olivový olej

Príprava:

  1. Tekvicu nakrájame, zbavíme semienok a upečieme v rúre do mäkka.
  2. V mixéri zmiešame tekvicu, cícer, cesnak, tahini, citrónovú šťavu, soľ, korenie a rasca do hladkého krému.
  3. Na záver pridáme olivový olej a poriadne premiešame.
  4. Podávame s pečivom alebo zeleninou.

Tekvicové rizoto

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica
  • 250 g arborio ryže
  • 1 malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml bieleho vína (voliteľné)
  • 50 g masla
  • 50 g parmezánu
  • 2 PL olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Príprava:

  1. Tekvicu olúpeme, zbavíme semienok a nakrájame na malé kocky.
  2. V hrnci rozpálime olivový olej a pridáme cibuľu. Restujeme, kým nebude mäkká a sklovitá. Pridáme cesnak a pokračujeme v restovaní ešte 2 minúty.
  3. Pridáme tekvicu a restujeme asi 5 minút, kým tekvica nezačne mäknúť.
  4. Do hrnca pridáme ryžu a miešame, kým nie je ryža dobre obalená olejom a začne byť sklovitá.
  5. Ak používate víno, pridajte ho teraz a varte, kým sa takmer celkom nevyparí.
  6. Začnite postupne pridávať vývar, približne 1 šálku za raz, a miešajte, kým sa tekutina takmer úplne nevstrebe. Po každom pridaní šálky vývaru počkajte, kým sa tekutina takmer úplne nevstrebe, skôr ako pridáte ďalší.
  7. Keď je ryža mäkká, ale stále al dente, a tekvica je úplne varená, odstavte hrniec z ohňa.
  8. Pridajte maslo a nastrúhaný parmezán a dobre premiešajte, kým nezískate krémovú konzistenciu rizota.
  9. Ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti.
  10. Podávajte horúce, posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tekvicové placky s bylinkovým jogurtom

Ingrediencie:

  • 500 g tekvice, nastrúhané
  • 1 veľké vajce
  • 100 g hladkej múky
  • 50 g strúhanej mozzarelly
  • 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • Soľ a čierne korenie
  • Olej na vyprážanie

Bylinkový jogurt:

  • 200 g hustého jogurtu
  • 1 PL čerstvých byliniek (pažítka, kôpor)
  • Soľ, čierne korenie
  • 1 strúčik cesnaku

Príprava:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte nastrúhanú tekvicu, vajce, múku, strúhaný syr, petržlen, soľ a korenie.
  2. Rozpáliť olej na panvici. Lyžicou klaďte cesto na panvicu a formujte placky.
  3. Vyprážajte placky 3-4 minúty z každej strany dozlatista.
  4. Pre bylinkový jogurt: v miske zmiešajte jogurt, bylinky, cesnak, soľ a korenie.
  5. Hotové placky podávajte s bylinkovým jogurtom.

Tekvicový koláč s orechovou kôrkou

Ingrediencie:

  • 500 g tekvicového pyré
  • 3 vajcia
  • 150 g hnedého cukru
  • 1 čl škorice
  • 1/2 čl muškátového orieška
  • 1/4 čl zázvoru
  • 200 g mletých orechov (vlašské, lieskovce)
  • 100 g masla, roztopené
  • Soľ

Príprava:

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. V miske zmiešajte mleté orechy, maslo a štipku soli a utlačte zmes do dna formy na koláč.
  3. V inej miske zmiešajte tekvicové pyré, vajcia, cukor, škoricu, muškátový oriešok, zázvor a štipku soli.
  4. Zmes vylejte na orechovú kôru.
  5. Pečte v predhriatej rúre asi 45 minút alebo do pevnosti.
  6. Nechajte vychladnúť pred podávaním.

Tekvicové gnocchi

Ingrediencie:

  • 300 g tekvicového pyré
  • 200 g hladkej múky
  • 1 veľké vajce
  • Soľ, čierne korenie
  • Čerstvo nastrúhaný parmezán na posypanie

Príprava:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte tekvicové pyré, múku, vajce, soľ a korenie, kým nezískate mäkké cesto.
  2. Cesto rozdeľte na niekoľko častí a valcujte do tenkých prúžkov. Potom nakrájajte na malé kúsky.
  3. V osolenej vriacej vode varte gnocchi 2-3 minúty alebo kým nevplávajú na povrch.
  4. Podávajte s maslom alebo omáčkou a posypte parmezánom.

Tekvice sú výnimočne univerzálnou surovinou, ktorá sa hodí tak do slaných, ako aj do sladkých pokrmov. Pomocou uvedených receptov môžete pripraviť širokú paletu chutných a zdravých jedál, ktoré očaria nielen vaše chuťové bunky, ale aj oči. Nebojte sa experimentovať, kombinovať a objavovať nové chute. Nech už uprednostňujete tradičné recepty alebo novodobé kulinárske trendy, tekvice vám vždy ponúknu nespočetné možnosti. V tejto sezóne teda neváhajte a zapojte tekvice do svojho jedálnička!

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Čítajte viac

Tajomstvo čínskej kuchyne: Rýchle a chutné recepty z kuracieho mäsa
Kuchyňa

Tajomstvo čínskej kuchyne: Rýchle a chutné recepty z kuracieho mäsa

29. júla 2025
Čerešňová bublanina od klasických receptov po moderné nápady
Kuchyňa

Čerešňová bublanina od klasických receptov po moderné nápady

29. júla 2025
Domáce sirupy, džemy a zaváraniny: Recepty na letnú sezónu
Kuchyňa

Domáce sirupy, džemy a zaváraniny: Recepty na letnú sezónu

29. júla 2025
Čo na obed v nedeľu: Pečené kura s ryžou a kompótom, ktoré vám pripomenie chute detstva a rodinnú pohodu
Kuchyňa

Čo na obed v nedeľu: Pečené kura s ryžou a kompótom, ktoré vám pripomenie chute detstva a rodinnú pohodu

29. júla 2025
Studená uhorková polievka so smotanou, ktorá vás v lete osvieži a prekvapí svojou jemnou chuťou
Kuchyňa

Studená uhorková polievka so smotanou, ktorá vás v lete osvieži a prekvapí svojou jemnou chuťou

29. júla 2025
Čo jesť počas horúčav, aby vám nebolo ťažko a cítili ste sa sviežo aj v najväčších letných teplotách
Kuchyňa

Čo jesť počas horúčav, aby vám nebolo ťažko a cítili ste sa sviežo aj v najväčších letných teplotách

29. júla 2025
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt