Jeseň je ročné obdobie, kedy naše trhy zaplavujú rôznorodé tekvice. Od malých okrúhlych tekvíc až po obrovské plodiny, tekvice sú nielen krásne na pohľad, ale aj neuveriteľne výživné a multifunkčné v kuchyni. V tomto článku sa pozrieme na sedem úžasných tekvicových receptov, ktoré vás prevedú cestou od bohatej polievky až po sladký koláč.
Tekvicová krémová polievka
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká tekvica
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1l zeleninového vývaru
- 150 ml smotany na varenie
- Soľ, čierne korenie
- Olej alebo maslo na opraženie
Príprava:
- Tekvicu olúpeme, zbavíme semienok a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno.
- Na panvici rozpálime olej alebo maslo a opražíme cibuľu dozlatista. Pridáme cesnak a tekvicu a restujeme ešte 10 minút.
- Zalejeme vývarom a varíme, kým nie je tekvica mäkká.
- Polievku mixujeme do hladka, pridáme smotanu, soľ a korenie a necháme ešte chvíľu povariť.
- Podávame s opečeným chlebom.
Grilovaná tekvica s bylinkovým maslom
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká tekvica
- 50 g masla
- 2 PL čerstvých byliniek (rozmarín, tymián)
- Soľ, čierne korenie
Príprava:
- Tekvicu nakrájame na tenké plátky.
- Maslo zmiešame s nasekanými bylinkami, soľou a korením.
- Plátky tekvice potrieme bylinkovým maslom a grilujeme 2-3 minúty z každej strany.
- Perfektné ako predjedlo alebo ako príloha.
Tekvicový humus
Ingrediencie:
- 200g tekvice
- 150g uvareného cíceru
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL tahini
- Šťava z 1 citróna
- Soľ, čierne korenie, rasca
- Olivový olej
Príprava:
- Tekvicu nakrájame, zbavíme semienok a upečieme v rúre do mäkka.
- V mixéri zmiešame tekvicu, cícer, cesnak, tahini, citrónovú šťavu, soľ, korenie a rasca do hladkého krému.
- Na záver pridáme olivový olej a poriadne premiešame.
- Podávame s pečivom alebo zeleninou.
Tekvicové rizoto
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká tekvica
- 250 g arborio ryže
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 750 ml zeleninového vývaru
- 150 ml bieleho vína (voliteľné)
- 50 g masla
- 50 g parmezánu
- 2 PL olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Príprava:
- Tekvicu olúpeme, zbavíme semienok a nakrájame na malé kocky.
- V hrnci rozpálime olivový olej a pridáme cibuľu. Restujeme, kým nebude mäkká a sklovitá. Pridáme cesnak a pokračujeme v restovaní ešte 2 minúty.
- Pridáme tekvicu a restujeme asi 5 minút, kým tekvica nezačne mäknúť.
- Do hrnca pridáme ryžu a miešame, kým nie je ryža dobre obalená olejom a začne byť sklovitá.
- Ak používate víno, pridajte ho teraz a varte, kým sa takmer celkom nevyparí.
- Začnite postupne pridávať vývar, približne 1 šálku za raz, a miešajte, kým sa tekutina takmer úplne nevstrebe. Po každom pridaní šálky vývaru počkajte, kým sa tekutina takmer úplne nevstrebe, skôr ako pridáte ďalší.
- Keď je ryža mäkká, ale stále al dente, a tekvica je úplne varená, odstavte hrniec z ohňa.
- Pridajte maslo a nastrúhaný parmezán a dobre premiešajte, kým nezískate krémovú konzistenciu rizota.
- Ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Podávajte horúce, posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tekvicové placky s bylinkovým jogurtom
Ingrediencie:
- 500 g tekvice, nastrúhané
- 1 veľké vajce
- 100 g hladkej múky
- 50 g strúhanej mozzarelly
- 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
- Soľ a čierne korenie
- Olej na vyprážanie
Bylinkový jogurt:
- 200 g hustého jogurtu
- 1 PL čerstvých byliniek (pažítka, kôpor)
- Soľ, čierne korenie
- 1 strúčik cesnaku
Príprava:
- Vo veľkej miske zmiešajte nastrúhanú tekvicu, vajce, múku, strúhaný syr, petržlen, soľ a korenie.
- Rozpáliť olej na panvici. Lyžicou klaďte cesto na panvicu a formujte placky.
- Vyprážajte placky 3-4 minúty z každej strany dozlatista.
- Pre bylinkový jogurt: v miske zmiešajte jogurt, bylinky, cesnak, soľ a korenie.
- Hotové placky podávajte s bylinkovým jogurtom.
Tekvicový koláč s orechovou kôrkou
Ingrediencie:
- 500 g tekvicového pyré
- 3 vajcia
- 150 g hnedého cukru
- 1 čl škorice
- 1/2 čl muškátového orieška
- 1/4 čl zázvoru
- 200 g mletých orechov (vlašské, lieskovce)
- 100 g masla, roztopené
- Soľ
Príprava:
- Predhrejte rúru na 180°C.
- V miske zmiešajte mleté orechy, maslo a štipku soli a utlačte zmes do dna formy na koláč.
- V inej miske zmiešajte tekvicové pyré, vajcia, cukor, škoricu, muškátový oriešok, zázvor a štipku soli.
- Zmes vylejte na orechovú kôru.
- Pečte v predhriatej rúre asi 45 minút alebo do pevnosti.
- Nechajte vychladnúť pred podávaním.
Tekvicové gnocchi
Ingrediencie:
- 300 g tekvicového pyré
- 200 g hladkej múky
- 1 veľké vajce
- Soľ, čierne korenie
- Čerstvo nastrúhaný parmezán na posypanie
Príprava:
- Vo veľkej miske zmiešajte tekvicové pyré, múku, vajce, soľ a korenie, kým nezískate mäkké cesto.
- Cesto rozdeľte na niekoľko častí a valcujte do tenkých prúžkov. Potom nakrájajte na malé kúsky.
- V osolenej vriacej vode varte gnocchi 2-3 minúty alebo kým nevplávajú na povrch.
- Podávajte s maslom alebo omáčkou a posypte parmezánom.
Tekvice sú výnimočne univerzálnou surovinou, ktorá sa hodí tak do slaných, ako aj do sladkých pokrmov. Pomocou uvedených receptov môžete pripraviť širokú paletu chutných a zdravých jedál, ktoré očaria nielen vaše chuťové bunky, ale aj oči. Nebojte sa experimentovať, kombinovať a objavovať nové chute. Nech už uprednostňujete tradičné recepty alebo novodobé kulinárske trendy, tekvice vám vždy ponúknu nespočetné možnosti. V tejto sezóne teda neváhajte a zapojte tekvice do svojho jedálnička!