Kuchyňa

Tekvicové potešenie: 7 výnimočných receptov od polievky až po koláč

Jeseň je ročné obdobie, kedy naše trhy zaplavujú rôznorodé tekvice. Od malých okrúhlych tekvíc až po obrovské plodiny, tekvice sú nielen krásne na pohľad, ale aj neuveriteľne výživné a multifunkčné v kuchyni. V tomto článku sa pozrieme na sedem úžasných tekvicových receptov, ktoré vás prevedú cestou od bohatej polievky až po sladký koláč.

Tekvicová krémová polievka

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1l zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany na varenie
  • Soľ, čierne korenie
  • Olej alebo maslo na opraženie

Príprava:

  1. Tekvicu olúpeme, zbavíme semienok a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno.
  2. Na panvici rozpálime olej alebo maslo a opražíme cibuľu dozlatista. Pridáme cesnak a tekvicu a restujeme ešte 10 minút.
  3. Zalejeme vývarom a varíme, kým nie je tekvica mäkká.
  4. Polievku mixujeme do hladka, pridáme smotanu, soľ a korenie a necháme ešte chvíľu povariť.
  5. Podávame s opečeným chlebom.

Grilovaná tekvica s bylinkovým maslom

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica
  • 50 g masla
  • 2 PL čerstvých byliniek (rozmarín, tymián)
  • Soľ, čierne korenie

Príprava:

  1. Tekvicu nakrájame na tenké plátky.
  2. Maslo zmiešame s nasekanými bylinkami, soľou a korením.
  3. Plátky tekvice potrieme bylinkovým maslom a grilujeme 2-3 minúty z každej strany.
  4. Perfektné ako predjedlo alebo ako príloha.

Tekvicový humus

Ingrediencie:

  • 200g tekvice
  • 150g uvareného cíceru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL tahini
  • Šťava z 1 citróna
  • Soľ, čierne korenie, rasca
  • Olivový olej

Príprava:

  1. Tekvicu nakrájame, zbavíme semienok a upečieme v rúre do mäkka.
  2. V mixéri zmiešame tekvicu, cícer, cesnak, tahini, citrónovú šťavu, soľ, korenie a rasca do hladkého krému.
  3. Na záver pridáme olivový olej a poriadne premiešame.
  4. Podávame s pečivom alebo zeleninou.

Tekvicové rizoto

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica
  • 250 g arborio ryže
  • 1 malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml bieleho vína (voliteľné)
  • 50 g masla
  • 50 g parmezánu
  • 2 PL olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Príprava:

  1. Tekvicu olúpeme, zbavíme semienok a nakrájame na malé kocky.
  2. V hrnci rozpálime olivový olej a pridáme cibuľu. Restujeme, kým nebude mäkká a sklovitá. Pridáme cesnak a pokračujeme v restovaní ešte 2 minúty.
  3. Pridáme tekvicu a restujeme asi 5 minút, kým tekvica nezačne mäknúť.
  4. Do hrnca pridáme ryžu a miešame, kým nie je ryža dobre obalená olejom a začne byť sklovitá.
  5. Ak používate víno, pridajte ho teraz a varte, kým sa takmer celkom nevyparí.
  6. Začnite postupne pridávať vývar, približne 1 šálku za raz, a miešajte, kým sa tekutina takmer úplne nevstrebe. Po každom pridaní šálky vývaru počkajte, kým sa tekutina takmer úplne nevstrebe, skôr ako pridáte ďalší.
  7. Keď je ryža mäkká, ale stále al dente, a tekvica je úplne varená, odstavte hrniec z ohňa.
  8. Pridajte maslo a nastrúhaný parmezán a dobre premiešajte, kým nezískate krémovú konzistenciu rizota.
  9. Ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti.
  10. Podávajte horúce, posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tekvicové placky s bylinkovým jogurtom

Ingrediencie:

  • 500 g tekvice, nastrúhané
  • 1 veľké vajce
  • 100 g hladkej múky
  • 50 g strúhanej mozzarelly
  • 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • Soľ a čierne korenie
  • Olej na vyprážanie

Bylinkový jogurt:

  • 200 g hustého jogurtu
  • 1 PL čerstvých byliniek (pažítka, kôpor)
  • Soľ, čierne korenie
  • 1 strúčik cesnaku

Príprava:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte nastrúhanú tekvicu, vajce, múku, strúhaný syr, petržlen, soľ a korenie.
  2. Rozpáliť olej na panvici. Lyžicou klaďte cesto na panvicu a formujte placky.
  3. Vyprážajte placky 3-4 minúty z každej strany dozlatista.
  4. Pre bylinkový jogurt: v miske zmiešajte jogurt, bylinky, cesnak, soľ a korenie.
  5. Hotové placky podávajte s bylinkovým jogurtom.

Tekvicový koláč s orechovou kôrkou

Ingrediencie:

  • 500 g tekvicového pyré
  • 3 vajcia
  • 150 g hnedého cukru
  • 1 čl škorice
  • 1/2 čl muškátového orieška
  • 1/4 čl zázvoru
  • 200 g mletých orechov (vlašské, lieskovce)
  • 100 g masla, roztopené
  • Soľ

Príprava:

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. V miske zmiešajte mleté orechy, maslo a štipku soli a utlačte zmes do dna formy na koláč.
  3. V inej miske zmiešajte tekvicové pyré, vajcia, cukor, škoricu, muškátový oriešok, zázvor a štipku soli.
  4. Zmes vylejte na orechovú kôru.
  5. Pečte v predhriatej rúre asi 45 minút alebo do pevnosti.
  6. Nechajte vychladnúť pred podávaním.

Tekvicové gnocchi

Ingrediencie:

  • 300 g tekvicového pyré
  • 200 g hladkej múky
  • 1 veľké vajce
  • Soľ, čierne korenie
  • Čerstvo nastrúhaný parmezán na posypanie

Príprava:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte tekvicové pyré, múku, vajce, soľ a korenie, kým nezískate mäkké cesto.
  2. Cesto rozdeľte na niekoľko častí a valcujte do tenkých prúžkov. Potom nakrájajte na malé kúsky.
  3. V osolenej vriacej vode varte gnocchi 2-3 minúty alebo kým nevplávajú na povrch.
  4. Podávajte s maslom alebo omáčkou a posypte parmezánom.

Tekvice sú výnimočne univerzálnou surovinou, ktorá sa hodí tak do slaných, ako aj do sladkých pokrmov. Pomocou uvedených receptov môžete pripraviť širokú paletu chutných a zdravých jedál, ktoré očaria nielen vaše chuťové bunky, ale aj oči. Nebojte sa experimentovať, kombinovať a objavovať nové chute. Nech už uprednostňujete tradičné recepty alebo novodobé kulinárske trendy, tekvice vám vždy ponúknu nespočetné možnosti. V tejto sezóne teda neváhajte a zapojte tekvice do svojho jedálnička!

Najčastejšie otázky

Môžem do rizota použiť iný typ ryže namiesto arborio ryže?

Áno, môžete. Arborio je najbežnejšie používaná ryža pre rizoto vďaka jej schopnosti vstrebávať veľa tekutiny a vytvárať krémovú textúru. Ak však nemáte arborio, môžete vyskúšať Carnaroli alebo Vialone Nano. Odporúča sa však vyhnúť sa bežným odrodám ryže, ktoré nemajú rovnaké vlastnosti.

Aké odrody tekvíc sú najlepšie na varenie?

Najlepšie sú tzv. jedlé tekvice, ako sú Hokkaido, maslová tekvica alebo kabocha. Môžete však vyskúšať aj ďalšie odrody, len si overte, že sú vhodné na konzumáciu.

Ako dlho môžem skladovať čerstvú tekvicu?

Nakrájaná tekvica vydrží v chladničke 1-2 týždne. Celá tekvica, uložená na chladnom a tmavom mieste, môže vydržať niekoľko mesiacov.

Môžem použiť semienka z tekvice v receptoch?

Samozrejme! Semienka z tekvice sú výživné a chutné. Pred konzumáciou ich opláchnite, osušte a upražte na panvici alebo v rúre.

S akými koreninami sa najlepšie kombinuje tekvica?

Tekvica sa skvele kombinuje so škoricou, muškátovým orieškom, klinčekmi, zázvorom a koriandrom. V slaných receptoch skúste kombinovať s rozmarínom, šalviou alebo tymianom.

Je tekvica zdravá?

Áno! Tekvica je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Je tiež nízkokalorická a obsahuje veľa vlákniny, ktorá podporuje trávenie.

Prečítajte si tiež
To Top