Ananásový lekvár je osviežujúci a exotický spôsob, ako si užiť chuť tropického ovocia počas celého roka. Jeho výroba je jednoduchá a výsledkom je sladko-kyslý lekvár, ktorý je ideálny na rozličné použitie – od maškrtenia priamo z pohára až po zdobenie dezertov a pečiva. Tento domáci ananásový lekvár nie len že chutí úžasne, ale je aj skvelým spôsobom, ako využiť zrelý ananás. Navyše, vďaka svojej zaujímavej chuti a žiarivej farbe sa môže stať originálnym darčekom pre vašich blízkych.
Ingrediencie
- 1 veľký zrelý ananás
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- Šťava z 1 veľkého limetky
- 1 štipka mletej škorice
Postup
- Príprava ananásu: Začnite tým, že ananás ošúpte, odstráňte tvrdé stredové časti a nakrájajte ho na malé kúsky. Je dôležité použiť skutočne zrelý ananás, aby lekvár mal prirodzene sladkú chuť.
- Varenie lekváru: V hrnci zmiešajte nakrájaný ananás s cukrom, limetkovou šťavou a škoricou. Zmes nechajte pár minút odstáť, aby ananás pustil šťavu. Potom zmes postavte na stredne silný oheň a priveďte k varu. Keď začne zmes bublať, znižte teplotu na miernu a varíte približne 20 až 30 minút, alebo kým nezhustne a nezredukuje sa. Nezabudnite pravidelne miešať, aby lekvár neprihorel.
Po uvarení môžete lekvár rozmixovať na hladkú konzistenciu alebo ho nechať s kúskami ovocia pre rustikálny vzhľad. Hotový ananásový lekvár potom naplňte do sterilizovaných sklenených pohárov, uzavrite ich a nechajte vychladnúť. Tento tropický lekvár je výborný na toastoch, ako doplnok k jogurtu alebo ako sladká ingrediencia v rôznych dezertoch.