Preskočiť na obsah

Broskyňový lekvár, sladká esencia leta vo vašej kuchyni

Broskyňový lekvár je pravou letnou pochúťkou, ktorá v sebe ukrýva celú plnosť chuti zrelých broskýň. Jeho bohatá, sladká a jemne pikantná chuť je ideálna na roztieranie na toastoch, použitie v koláčoch alebo ako zvláštny doplnok k syrom. Tento lekvár nie je len lahôdkou pre vaše chuťové poháriky, ale aj skvelým spôsobom, ako využiť sezónne ovocie a uchovať si kúsok leta na dlhšie obdobie.

Ingrediencie

  • Broskyne:
    • 1 kg zrelých broskýň, zbavených kôstok a nakrájaných na kúsky
  • Cukor:
    • 500 g kryštálového cukru
  • Želírovacie činidlo:
    • 1 balíček želírovacieho cukru (voliteľné)

Postup

  1. Príprava broskýň: Broskyne dôkladne umyte, rozpolte, odstráňte kôstky a nakrájajte na menšie kúsky. Ak chcete zachovať kúsky ovocia vo finálnom lekvári, kúsky nechajte trochu väčšie, inak môžete ovocie rozdrviť na menšie časti alebo ho rozmixovať pre hladší lekvár.
  2. Varenie lekváru: Broskyne dajte do veľkého hrnca, pridajte cukor a nechajte odstáť približne 30 minút, aby broskyne pustili šťavu. Potom zmes zahrejte a na miernom ohni varíte, kým broskyne úplne nezmäknú a zmes sa začne zhusťovať, čo môže trvať asi 20-30 minút. Ak používate želírovací cukor, pridajte ho podľa návodu na balení a varíte ešte ďalších 5 minút.
  3. Končíme a plníme do pohárov: Hotový lekvár ihneď naplňte do vopred sterilizovaných pohárov, pevne uzavrite viečkami, obráťte hore dnom a nechajte tak počas vychladnutia. Tento krok zabezpečí, že lekvár bude dlhodobo konzervovaný.

Užite si chuť letných broskýň v každej lyžičke tohto domáceho broskyňového lekváru, ktorý zvýrazní akékoľvek jedlo od rána až do večera.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *